Novosti

13/02/2013

Održana druga sjednica pulskog Dječjeg gradskog vijeća

U prostorijama Dječjeg kreativnog centra dana 11. veljače 2013. godine održana je 2. sjednica I. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule, na kojoj je Pomoćnica pročelnika Upravnog odjela društvenih djelatnosti Elena Puh Belci informirala vijećnike o Proračunu Grada Pule za 2013. godinu i o Programu javnih potreba društvenih djelatnosti Grada Pule za 2013. godinu. Objasnila je malim vijećnicima što je proračun i kako se donosi te istaknula kako su njihovi prijedlozi važni s obzirom da je Grad Pula spreman u svom proračunu usvojiti dječje prijedloge sa ciljem kvalitetnijeg i ljepšeg života djece u Puli. Naglasila je kako su u novom proračunu, kada su u pitanju djeca, zadržani svi dosadašnji standardi, kao i informaciju da su za aktivnosti Dječjeg gradskog vijeća unutar programa "Grad Pula - prijatelj djece" po prvi put osigurana namjenska sredstva na posebnoj proračunskoj stavci za realizaciju projekata i aktivnosti.

Također je obavijestila vijećnike o otvaranju informativnog prostora na službenim web stranicama Grada Pule http://www.pula.hr/uprava/uprava/gradsko-vijece/djecje-gradsko-vijece/ na kojim se nalaze sve informacije o formiranju dječjeg gradskog vijeća i o njihovim aktivnostima. Na istoj će se službenoj web stranici otvoriti mogućnost - link koji će voditi do posebne web stranice koju će oni sami kreirati uz stručno vodstvo prof. informatike OŠ Kaštanjer. Nakon kraćeg razgovora o potrebi navedenih web stranica, formirana je radna skupina za web stranicu iz redova dječjih vijećnika koja će pristupiti izradi, a nakon toga će i informirati i prezentirati o tome sve vijećnike na sljedećoj sjednici.

Prema dnevnom redu raspravljalo se i Planu i programu Dječjeg gradskog vijeća za 2013. godinu i izbora glavnog projekta ovog saziva. Nakon rasprave o mogućim projektima, utvrđena je potreba o podizanju svijesti djece i mladih o čuvanju dječjih parkova i igrališta. Formirana je radna skupina za izradu projekta koja će se ponovno sastati i osmisliti slogan, tijek projekta i metodologiju za realizaciju navedenog programa koji će imati za cilj razvoj svijesti među djecom o neprihvatljivom ponašanju, vandalizmu u dječjim parkovima i na igralištima. Iz mnoštvo ideja najznačajnije su izrada spota i objava natječaja za izradu plakata.

Na kraju sjednice prisutne jePaola Šimunovićupoznala sa objavom Natječaja za najoriginalniji projekt dječjeg vijeća Hrvatske koju je objavio Savez društva naša djeca. Podijeljeni su materijali za uspješno planiranje, promišljanje i pisanje projekata, kako bi na sljedećoj sjednici vijećnici donijeli odluku o prijavi na natječaj.