Novosti

22/04/2013

Projekt pulskog Dječjeg vijeća najbolji u Hrvatskoj

Projekt Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule "Pulska igrališta i parkovi - naši prostori druženja i igre" dobitnik je nagrade Naj-projekt Dječjih vijeća Hrvatske, čije se proglašenje održalo u subotu 20. travnja 2013. godine u Rovinju prilikom 9. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske. Dječje gradsko vijeće Grada Pule na Susretu sudjeluje prvi put, a već je njihov prvi projekt dobio veliko priznanje, zbog čega su njegovi predstavnici Mario Tomašić, Marina Jurić i Sara Žulj bili neizmjerno sretni i ponosni.

Projekt "Pulska igrališta i parkovi - naši prostori druženja i igre" nastao je kao inicijativa malih vijećnika za rješavanjem problema konstantnog uništavanja parkova i igrališta, zbog kojeg djeca i mladi, ali i ostali građani i gosti Pule, nemaju prikladan prostor za igru i boravak. Projekt traje od veljače do prosinca ove godine, a u sklopu njega animirat će se i mlade i starije na veću pažnju i brigu za pulske parkove. Tako će se članovi Dječjeg vijeća odlučiti za jedan park ili igralište i predložiti njegovo uređenje, a ujedno će se i raspisati i natječaj u svim pulskim osnovnim školama za osmišljavanje najboljih poruka o poželjnim ponašanjima u parkovima i igralištima. Kako bi se senzibilizirala šira javnost, izradit će se i video i radijski spotovi koji će upozoriti na problem uništavanja i nepravilnog korištenja parkova i igrališta.

Prateći svjetski trend razvoja modela i projekata koji potiču i razvijaju aktivno sudjelovanje djece, zadnjih 10-ak godina neke udruge i institucije u Hrvatskoj inicirale su i provode projekte i programe u prilog aktivnog sudjelovanja mladih u ostvarivanju prava i potreba djece i jače uloge djece i mladih u lokalnoj zajednici i šire. Dječja vijeća osnivaju se od 2000. godine u Hrvatskoj, a njihova je namjera poticanje i razvoj aktivnog sudjelovanja djece i mladih u lokalnoj zajednici i šire.

Krajem 2011. godine Grad Pula dobio je počasno priznanje i status "Grad prijatelj djece", najviše društveno priznaje svima onima koji su zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece. Dobiveno priznanje bio je poticaj za daljnji rad pa je tako Gradsko vijeće 23. veljače 2012. godine donijelo Odluku o prihvaćanju projekta "Dječje gradsko vijeće" Grada Pule, a 20. studenog 2012. u gradskoj vijećnici pulske Komunalne palače konstituirano je Dječje gradsko vijeće Grada Pule. Na njihovoj prvoj sjednici, izabran je prvi pulski dječji gradonačelnik Mario Tomašić dok je za njegovu zamjenicu izabrana Marina Jurić. Dječje gradsko vijeće čine po dva (2) predstavnika svake osnovne škole na području Grada Pule što ukupno čini 22 vijećnika

Trenutno u Hrvatskoj djeluje 28 aktivnih Dječjih vijeća u Hrvatskoj u ovim gradovima i općinama (Čakovec, Čazma, Donji Miholjac, Dubrovnik, Grubišno Polje, Koprivnica, Krapina, Križ, Kutina, Mali Lošinj, Nova Gradiška, Ogulin, Omiš, Opatija, Osijek, Pleternica, Požega, Prelog, Pula, Rovinj, Slavonski Brod, Sisak, Šibenik, Tuhelj, Varaždin, Varaždinske Toplice, Velika Gorica i Zabok).

Susret u Rovinju održan je u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Grada Rovinja, a uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih u okviru projekta "Aktivna dječja participacija u lokalnoj zajednici - osnaživanje djece u Dječjim vijećima".