Novosti

07/05/2013

Predstavljen projekt "Dijete u galeriji"

Povodom Dana Grada članovi Dječjeg gradskog vijeća grada Pule imali su priliku u Galeriji Luka iz prve ruke upoznati se s radovima likovnih umjetnika i procesom nastajanja umjetničkih dijela. Projekt pod nazivom "Dijete u Galeriji" pokrenulo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre s ciljem približavanja djela suvremene likovne prakse djeci. Glavni cilj projekta je približiti umjetnost djeci i potaknuti spontani odlazak roditelja i djece u galerije. Još jedan cilj HDLU-a Istre bio je da projekt postane primjer dobre prakse u cijeloj Hrvatskoj i uđe u kurikulume svih osnovnih škola. Pojedine pulske osnovne škole su već započele taj proces i vrlo su aktivno uključene u ovaj projekt.

Djeca su kroz zajedničku igru na temu "Spašavanje ugrožene gljive˝ učila o likovnosti s gostom galerije, likovnim umjetnikom Denisom Kraškovićem, koji se upravo ovih dana predstavlja sa svojom velikom samostalnom izložbom "Čovjek, životinja, biljka". Jedna grupa je posjetila ateljee članova HDLU-a Istre u Puli gdje su djeca imala priliku vidjeti autore u njihovom ambijentu, s radovima u različitim fazama nastajanja, također su imali priliku postavljati pitanja i sami iskušati različite likovne tehnike.

Ideja o projektu nastala je po uzoru na praksu u zapadnoj Europi, pogotovo Englesku gdje je uobičajeno da djeca odlaze sa roditeljima u galerije. Praktički se može reći da je projekt "Dijete u galeriji" započeo prošle godine kroz volonterske pilot inicijative, gdje su se s jedne strane analizirale mogućnosti i interesi u zajednici, ali i vlastiti resursi HDLU Istre za provođenje takvog projekta. Do sada je omogućeno da preko 280 osnovnoškolske djece i 15 studenata vide vrlo kvalitetne izložbe, susretnu se s autorima, te kroz razgovore i diskusije ponešto i nauče. Omogućeno im je da i kroz likovne radionice izraze svoja razmišljanja i doživljaj boravka u dodiru s umjetnošću.

HDLU Istre je za ovaj projekt dobio ključnu podršku Grada Pule u sklopu projekta "Grad Pula - prijatelj djece", Minstarstva kulture Republike Hrvatske, kao i odjela za kulturu i odjela za zdravstvo Istarske županije. U projekt su bili uključeni razrednici i ravnatelji osnovnih škola iz Pule i Istre, suradnici i partneri na projektu Monte Librić i Pulska Filmska Tvornica. Dok su u dosadašnjoj fazi projekta ˝Dijete u galeriji˝ sudjelovali umjetnici: Korana Lukić Šuran, Pino Ivančiću, Iva Fonović, Robert Pauletta, Davor Kliman, Andi Pekica, Fulvio Juričić i Denis Krašković. Organizatori su Grad Pula i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre.