Novosti

15/09/2015

Uručena donacija Dječjeg gradskog vijeća Dnevnom centru Veruda

Predstavnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Pule danas su Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula uručili ormarić s ključićem i tri kamere prijeko potrebne za rad Dnevnog centra.  Donacija vrijedna gotovo 5 tisuća kuna prikupljena je na posljednje tri održane Humanitarne čajanke koje su organizirane na inicijativu članova Dječjeg gradskog vijeća grada Pule, a u organizaciji Društva Naša djeca Pula i uz potporu Grada Pule.  "Dječja participacija vrlo je važna za Grad Pulu a kroz aktivnosti Dječjeg gradskog vijeća ostvaruju se višestruki ciljevi. U gradu nema takvih ni sličnih sadržaja za učenike 7. i 8. razreda na kojima mladi imaju priliku dobro se zabaviti a ujedno se i dodatno osvijestiti da potrebitima mogu pomoći. S druge strane donacija ima veliki značaj za institucije koje na taj način podižu kvalitetu svoga rada." zaključila je Puh Belci.

Ravnateljica Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Loretta Morosin pojasnila je kako će donirane kamere biti iskorištene u radu stručnih djelatnika prvenstveno za procjene nakon čega će se objektivnije moći vidjeti kolike su poteškoće kod djeteta. " Na taj način ćemo na najbolji način dati upute roditeljima i nakon određenog vremena i tretmana ponovit će se snimanje i vidjeti rezultati koji su se postigli u određenom  vremenu." kazala je Morosin. Ormarić s ključićem pak smješten je u sobu dječice predškolskog odgoja i obrazovanja koji je bio nužan radi arhiviranja dokumentacije i drugih stvari koje ne smiju biti na dohvat djece budući bi to moglo biti opasno za njihovo zdravlje.

Katrina Jurić dječja gradonačelnica grada Pule iskazala je zadovoljstvo što mladi prepoznaju potrebe u društvu i žele pomoći. "Oni su dio naše zajednice i na njih moramo paziti i pomagati im." kazala je Jurić uvjerena kako će se suradnja s Dnevnim centrom uspješno nastaviti i ubuduće. Uz Katarinu od mlađih snaga donaciji su prisustvovali zamjenik dječje pulske gradonačelnice Niko Vujić i članica Dječjeg gradskog vijeća Pule Sara Scoria uz vodstvo Ileane Zahtile Blašković ispred Društva naša djeca, ujedno i voditeljice Dječjeg gradskog vijeća te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

Podsjetimo, Humanitarne čajanke održavaju se od ožujka prošle godine u disco klubu Uljanik za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole uz simboličan ulaz od 5 kuna. Uz bogat plesni i glazbeni program do sada je održano ukupno 6 humanitarnih čajanki, a za današnju donaciju sredstva su osigurana od posljednje tri čajanke. Inače, prikupljena sredstva od prve humanitarne čajanke usmjerena su za kupnju knjiga, ekskurziju i druge neophodne stvari za učenike čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja. Drugom čajankom osigurala su se sredstava   za hranu za terapijskog psa koji pomaže socijalizaciji djece s posebnim potrebama u Školi za odgoj i obrazovanje u sklopu programa "Uključivanje terapijskog psa u odgojno-obrazovne procese kod djece s teškoćama u razvoju", dok je treća čajanka bila usmjerena prema Udruzi djece i mladih oštećena sluha (UDMOSI) za podmirenje troškova predstave Pinokio koja je izvedena uoči Dječjeg tjedna. Posebnost predstave je upravo u njenoj izvedbi na znakovnom jeziku. Predstavu su, osim članova UDMOSI-a,  gledali i članovi Dječjeg gradskog vijeća te se na taj način još jednom pokazalo da među djecom vladaju vrijednosti jednakosti i poštivanja bez obzira na razlike.

Na čajankama točenje alkohola strogo  je zabranjeno kao i pušenje čime se mladima šalje poruka o važnosti zdravog načina života.