Novosti

12/10/2016

Pulski predstavnici mladih sudjelovali na konferenciji u Pforzheimu

U sklopu međunarodnog projekta EASY TOWNS ovog se vikenda održala treća projektna konferencija u njemačkom gradu Pforzheimu na kojoj su nazočile delegacije iz Pule, Vicenze (Italija), Heist-op-den-Berga (Belgija), L'Alfas del Pia (Španjolska), Šentjura (Slovenija), Goza (Malta), Niepolomicea (Poljska), Craigavona (Sjeverna Irska), Arada (Rumunjska), dvije hrvatske delegacije iz Osijek i Rijeke te domaćini iz Pforzheima. Tema treće konferencije bila je participacija mladih u lokalnim sredinama, odnosno uloga savjeta mladih u poticanju mladih na aktivno sudjelovanje u društvu.

Pobjednik lokalnog kreativnog natječaja Marko Voštan, mladi predstavnik Zajednice Talijana Pula, prezentirao je svoj rad o participaciji mladih pripadnika talijanske nacionalne manjine u društvena zbivanja na lokalnom području. Tijekom četiri dana konferencije održane su kreativne radionice i predavanja na teme "Što je europsko - koje mogućnosti pruža ujedinjena Europa", "Ujedinjena Europa i mladi - što Europa može učiniti za mlade" te "Participacija i važnost savjeta mladih u kontekstu europske suradnje". Organizirano je i predstavljanje lokalnih sredina partnera sudionika na kojemu su se mogle vidjeti nacionalne nošnje, čuti regionalne himne, kušati autohtona hrana te pogledati promotivne video materijale, slike i turističke brošure.

Sudionici konferencije posjetili su i gradsku palaču u Pforzheimu, Muzej dragog kamenja gdje im je predstavljen integrativni projekt muzeja "Povijest dragulja - kulturni transfer s fokusom na Europu" te su ujedno nazočili ceremoniji 25 godina od bratimljenja gradova Vicenze i Pforzheima.

Sljedeći lokalni kreativni natječaj održat će se na temu "Programi ERASMUS i ERASMUS+ - razmjena studenata i međunarodna suradnja", a organizirat će ga Savjet mladih Grada Pule. Četvrta projektna konferencija održat će se sljedeće godine u ožujku na Malti.