Novosti

31/03/2017

Održana četvrta EASY TOWNS konferencija na Malti

Delegacija Grada Pule sudjelovala je od 22. do 25. ožujka na četvrtoj međunarodnoj konferenciji, u sklopu projekta EASY TOWNS, na malteškom otoku Gozo u mjestu Marsalforn Bay. Tijekom četverodnevnog boravka na Malti održano je niz predavanja, radionica i posjeta kulturnim znamenitostima u različitim gradovima. Pobjednice lokalnog kreativnog natječaja „Moja ERASMUS priča“ Amela Škrijelj i Ina Cerovečki, predstavile su svoje pobjedničke radove pred predstavnicima zemalja partnera. Iskoristile su priliku prezentirati mogućnosti za razmjenu studenata na pulskom Sveučilištu Juraj Dobrila te projekte Grada Pule koji se odnose na povećanje  kvalitete života mladih i integraciju u lokalnoj zajednici. Jedna od tema konferencije bila je zastupljenost interesa mladih u Europskom parlamentu. U interaktivnoj prezentaciji, Amela Škrijelj prezentirala je ciljeve za koje se zalaže lokalni predstavnik u Europskom parlamentu, Ivan Jakovčić.

Sudionicima konferencije organiziran je prijem kod malteške predsjednice Marie-Louise Coleiro Preca, koja je delegacije ugostila u svojoj predsjedničkoj palači u glavnom gradu Valletta. U svom govoru naglasila je važnost jedinstva svih europskih država u težnji za mirom i međusobnom tolerancijom. Posebice se osvrnula na mlade i njihovu ulogu u zagovaranju društveno odgovornog razvoja.

Trećeg dana konferencije sudionicima se obratio državni tajnik Ministarstva za edukaciju i zapošljavanje Joseph Caruana i dekan Sveučilišta Vistoria sa Goza, Victor Galea. Izjavili su da im je iznimna čast ugostiti predstavnike deset europskih zemalja te da se nadaju budućoj suradnji na projektima od zajedničkog interesa za razvoj zemalja partnera na projektu.

Ovom konferencijom završena je glavnina međunarodnih aktivnosti na dvogodišnjem projektu koji završava ove godine u listopadu. Završna konferencija projekta EASY TOWNS na kojoj će sudjelovati delegacije svih partnera iz Heist-op-den-Berga (Belgija), L'Alfas del Pia (Španjolska), Šentjura (Slovenija), Goza (Malta), Niepolomicea (Poljska), Craigavona (Sjeverna Irska), Arada (Rumunjska), Pforzheima (Njemačka) i Hrvatska (Rijeka i Pula) održat će se u listopadu u talijanskom gradu Vicenzi. Na završnoj konferenciji prezentirat će se rezultati lokalnih i međunarodnih aktivnosti na projektu.

Predstoje još dvije lokalne aktivnosti, predavanje i radionica, koje će se održati u svibnju, a teme će biti tolerancija multikulturalnosti i integracija mladih u lokalnoj zajednici.

Međunarodni projekt EASY TOWNS Upravnog odjela za kulturu Grada Pule započeo je u listopadu 2015. godine. Financira se bespovratnim sredstvima programa Europa za građane. Do sad su održane 4 međunarodne konferencije u Heist op den Bergu (Belgija), L'Alfas del Piu (Španjolska), Pforzheimu (Njemačka) i Gozu (Malta). Kroz projekt se uspostavila suradnja Grada Pule i Savjeta mladih Grada Pule s mladim predstavnicima nacionalnih manjina s područja Pule i Sveučilištem Juraj Dobrila u Puli. Pobjednici kreativnih natječaja imali su mogućnost steći međunarodno iskustvo na konferencijama u sklopu projekta te uspostaviti suradnju s projektnim partnerima.