Od subote prometovanje velikim kružnim tokom u Šijani u punom profilu

PODIJELI
28 / 04 / 2017

Od subote, 29. travnja 2017. godine za sva vozila otvorit će se unutarnja prometna traka velikog kružnog toka u Šijani na kojemu se privode kraju svi radovi po projektu izgradnje sustava odvodnje gornjeg dijela šijanskog sliva s pripadajućim uređenjem rotora i okolnih lokacija. Građani će tako kružnim tokom prometovati u punom profilu, kao što im je bilo omogućeno i proteklog ljeta kada su, na zahtjev gradonačelnika Pule Borisa Miletića s ciljem sprječavanja gužvi, za promet bile otvorene obje prometne trake kružnog toka. 
Završno uređenje rotora prema izvedbenom projektu projektantske kuće Urbis d.o.o. estetski zaokružuje cjelinu zahvata u zoni, koju će dodatno obogatiti i predstojeće uređenje i ozelenjivanje ulaza u grad.
Naime, Grad Pula će, nastavno na uređenje lokacije rotora i neposrednog okoliša u sklopu projekta Hrvatskih voda, narednih dana započeti s uređenjem samog ulaza u grad i to sadnjom biljnog materijala na centralnoj zelenoj pasici između prometnih traka u nastavku od rotora u Šijani prema Stanciji Peličeti, uključujući i uređenje kružnih tokova kod Konzuma i Medeje gdje završava zahvat uređenja.
 „Zadovoljan sam što su radovi predviđeni projektom pred samim završetkom i što imamo riješenu oborinsku odvodnje tog dijela grada. Građani od subote mogu voziti u obje trake rotora što će pozitivno utjecati na protočnost i sigurnost odvijanja prometa. Možemo se pohvaliti da Pula, zahvaljujući četverotračnoj dionici od St. Peličeti do Šijane, kružnom toku i retenciji ima osiguran funkcionalan, kvalitetan i siguran ulaz u Pulu. Vjerujem da građani s nestrpljenjem očekuju da se u funkciju stavi i vizualna atrakcija kružnog toka, nedavno i probno upaljena a koja je zaista jedinstvena u Hrvatskoj i šire. Uz hortikulturno uređenje oko rotora i predstojeće ozelenjivanje ulaza u grad, Pula će svim svojim sugrađanima i gostima biti predstavljena u najljepšem izdanju“ istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić.
Radovi izgradnje sustava odvodnje gornjeg dijela šijanskog sliva i uređenje lokacija oko rotora, kojeg je investitor Hrvatske vode, započeli  su krajem studenog 2015. godine s rokom izvršenja od 18 mjeseci odnosno do 18. svibnja 2017. godine. Osnovni cilj ovog zahvata u prostoru bio je rješavanje problema plavljenja cestovnog čvorišta (rotora) na državnoj cesti D-66, manipulativnih i parkirališnih površina u njegovoj blizini te stambenih i gospodarskih građevina koji se nalaze neposredno uz državnu cestu. Izvedene su retencijske građevine, akumulacije, obodni kanali čija je osnovna namjena smanjenje vrha vodnog vala za vrijeme intenzivnih oborina. Retencijski objekti, akumulacije i obodni kanali značajno produljuju vrijeme retencioniranja vode s pripadajućeg sliva jer je preuzet dio funkcije postojećeg sustava odvodnje, čime je omogućeno funkcioniranje oba sustava koje doprinosi povećanju sigurnosti od plavljenja.
Izvođači radova su Vodoprivreda d.o.o. Buzet i Vodotehnika d.d. Zagreb.
Pored izgradnje kružnog toka na ulazu u grad u Šijani, kao što je već navedeno, izgrađena je i četverotračna dionica u nastavku do Stancije Peličeti s kružnim tokovima, te dionica Stancija Peličeti - Pomer čime je kvalitetno riješen ulaz u Pulu te obilazak prema Pomeru uz daleko sigurnije prometovanje i značajno manje gužve, posebno izražene  u ljetnim mjesecima.