Novosti

25/08/2017

EASY TOWNS glazbeni piknik

Danas se s početkom u 11 sati održao Glazbeni piknik u Parku kralja Petra Krešimira na kojem su sudjelovali mališani talijanskog dječjeg vrtića Rin Tin Tin u pratnji svojih teta te sva ostala zainteresirana djeca. Umjetnička ravnateljica Festivala Andrea Milohanić i predsjednica Istarskog Kulturnog Sabora (IKS), koji je organizator 2. Festivala klasične glazbe, naveli su kako je nekonvencionalnost ovogodišnji imperativ programa. Potrudili su se međunarodnu glazbenu platformu dovesti na višu razinu - a u tome su im pomogli, osim vrhunskih glazbenika, umrežavanje i integracija klasične glazbe s drugim granama umjetnosti.
Tema glazbenog piknika bila je glazba i igra s udaraljkama, a namijenjena je djeci od 2 godine nadalje. Vrhunski slovenski glazbenici i pedagozi, Zvezdana Novaković - jazz vokalistica, harfistica i graditeljica glazbala te udaraljkaš Simon Klavžar (SLO), upoznali su sve prisutne s družinom udaraljki iz obitelji idiofona i membranofona. Djeca su skala, pucketala, zvonila i lupkala, zagrijali su dlanove, protegnuli prstiće i od svog su tijela napravila pravi udaraljkaški instrument te na taj način stvorili glazbenu predstavu na mjestu događaja.
Ovogodišnji program Glazbeni piknik ujedno je jedna od aktivnosti međunarodnog projekta EASY TOWNS koji okuplja partnere iz 10 europskih zemalja. Partneri na projektu su Vicenza (Italija), Gozo (Malta), Arad (Rumunjska), Pforzheim (Njemačka), Craigavon (Sjeverna Irska), Sentjur (Slovenija), L àlfas Del Pi (Španjolska), Niepolomice (Poljska), Heist op den Berg (Belgija), Rijeka i Pula. Financijska sredstva za realizaciju projekta osigurana su iz programa Europa za građane, a projekt završava u listopadu ove godine konferencijom u talijanskom gradu Vicenzi.