Obilaznica se za promet planira otvoriti do kraja sljedećeg tjedna

PODIJELI
05 / 12 / 2017

Pulski gradonačelnik Boris Miletić zajedno sa suradnicima danas je obišao završne radove proširenja Ceste prekomorskih brigada koja će doprinijeti većoj protočnosti i sigurnosti u prometovanju.

 „Ovo je jedno od najznačajnijih gradilišta što se tiče infrastrukturnih projekata u gradu Puli i želim se zahvaliti vrijednim djelatnicima tvrtke Cesta d.o.o. iz Pule koji izvode radove i koji su sukladno planiranoj dinamici odradili sve predviđene aktivnosti. Ukoliko vremenski uvjeti budu zadovoljavajući ovaj veliki infrastrukturni  projekt bi mogao biti pušten u promet do kraja idućega tjedna a sve ostale aktivnosti koje se odnose na uređenje hortikulture i druge popratne radnje trebale bi se realizirati prije Božića„ izjavio je pulski gradonačelnik. Tom se prilikom zahvalio građanima na razumijevanju i strpljenju za vrijeme odvijanja radova i faznih privremenih regulacija prometa. „ Zahvaljujem se svim svojim sugrađanima i sudionicima u prometu na razumijevanju kojega su iskazali, posebno kad govorimo o fazi realizacije projekta kada je bilo potrebno u potpunosti zatvoriti za promet dio obilaznice. Na taj način je omogućeno da izvođači čim prije okončaju radove“ kazao je Miletić.

Radovi na obilaznici trenutno se izvode na posljednjoj dionici u obuhvatu Medulinskog kružnog raskrižja i to završni asfalterski radovi na kolniku i nogostupu Medulinske ceste i Mutilske ulice te hortikulturno uređenje preostalog dijela zelenih površina. 
U sklopu radova proširenja Ceste prekomorskih brigada 2. dio 1. faze izgrađene su dvije prometne trake u dužini od 1,2 kilometara od nekadašnjeg skretanja za Valmade do privoza rotora na Medulinskoj cesti, obnovljena su raskrižja sa Šišanskom i Medulinskom cestom u kružna raskrižja te su djelomično rekonstruirane prometnice koje se priključuju na ta raskrižja čime ukupna duljina zahvata iznosi oko 2,2 kilometara. Između ostalog, izgrađene su pješačke/biciklističke staze, izvedeni pripadajući zeleni pojasevi, izgrađena je odvodnja oborinskih voda, navodnjavanje, javna rasvjeta te je rekonstruiran postojeći kolnik. Vrijednost investicije iznosi 20 milijuna kuna, a izvođač radova je tvrtka Cesta d.o.o. kao najpovoljniji ponuditelj odabran na javnom natječaju.

Slijedom okončanja ovih aktivnosti Grad će nastaviti s projektiranje proširenja Ceste prekomorskih brigada do raskrižja s Premanturskom cestom, uređenje rotora i pristupnih prometnica, za što je u proračunu za 2018. godinu planirano sveukupno 800 tisuća kuna.

„Nastavljamo s projektnom dokumentacijom i rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa kako bi se obilaznica širila dalje do čvorišta s Premanturskom cestom, a kasnije i do samog spoja s čvorištem za Verudelu. Sve to naravno u ovisnosti o mogućnostima gradskog proračuna tj. planiranim prihodima od komunalnog doprinosa“ kazao je Miletić. 

U prilog činjenici da Grad maksimalnu pažnju posvećuje kvaliteti i protočnosti prometa može se navesti da je nedavno na raskrižju Ulice Starih statuta i Ulice Riva napravljen privremeni kružni tok. Osnovni razlog je rasterećenje prometa zbog radova rekonstrukcije Vodnjanske ceste i preusmjeravanja prometa na Partizanski put i na Ulicu 119. brigade.
Da bi se formirao navedeni kružni tok prethodno je izmješten postojeći stup javne rasvjete oko kojega je potom formiran kružni tok te je obilježena horizontalna i vertikalna prometna signalizacija.  Radovi su se izvodili u suradnji s Hrvatskim cestama d.o.o., obzirom se zahvat izvodio na državnoj cesti (Ulica Starih statuta).