Uspostava centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva

PODIJELI
12 / 09 / 2018

U prostoru Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu na Stoji, danas je održana konferencija za novinare na kojoj je najavljena uspostava centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci pohvalila je veliki napor svih uključenih dionika prilikom pripreme i organizacije ovog projekta. "Kada govorimo o turizmu, u Puli i ove godine bilježimo novi rekord dolazaka gostiju i broja njihovih noćenja te je stoga iznimno bitno da i radna snaga prati ovaj razvoj i turistički napredak. Već duži niz godina imamo uspješnu i pozitivnu suradnju sa Školom za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu te vjerujem kako ćemo tu suradnju nastaviti i u budućnosti." - kazala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci

Župan Istarske županije Valter Flego kazao je kako je Istra regija s najrazvijenijim turizmom, no kako ta činjenica treba biti poziv za nastavak napretka i razvoja u tržišnoj borbi s konkurentskim državama. "Na tržištu radne snage prolazimo kroz velike izazove te smatram kako svi zajedno trebamo učiniti sve što možemo kako bi zadržali visoki standard našeg turizma te kako bi nastavili s ulaganjem u naše znanje, vještine i kompetencije." - kazao je župan Flego.

Državni tajnik Frano Matušić poručio je kako mu je iznimno drago što se danas nalazi u novom regionalnom centru kompetentnosti. "Čovjek je svakako ključ uspjeha u turizmu te vjerujem kako će ovaj centar opravdati očekivanja i kreirati novu izvrsnost i poboljšati educiranost novih kadrova na radnom tržišnu koja nam je potrebna." - kazao je državni tajnik Frano Matušić

Ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Orhideja Petković kazala je kako je bit Centra daljnja suradnja svih uključenih dionika što predstavlja korak dalje pri izlasku iz školskih okvira i koji će pomoći pri izradi novih kurikuluma koji će odgovoriti na potrebe tržišta.


CEKOM je mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu se, uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja, koja obuhvaća i provedbu učenja temeljenog na radu, obavlja i osposobljavanje te usavršavanje i druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada.
Regionalni centri kompetentnosti (CEKOM-i) financiraju se iz dva poziva različite namjene: jedan je za infrastrukturu i opremu i predstavlja "kostur" CEKOM-a, a drugi, kojim se financiraju "soft" aktivnosti i dijelom oprema, okosnica je organizacije i razvoja CEKOM-a.