Novosti

21/09/2018

Održana VI. sjednica Savjeta mladih Grada Pule

Jučer, 20. rujna 2018., nakon ljetne stanke u Komunalnoj palači održana je VI. sjednica Savjeta mladih Grada Pule. Prva točka reda bila je konferencija TEDxPula koja će se održati u subotu, 29. rujna  s početkom u 18.30 sati u Galerijskom prostoru MMC Luka u Puli. Ovogodišnja tema TEDxPula je „Thinking out loud”, a ulaz na konferenciju je besplatan. Cilj ove konferencije je širenje ideja, iskustava i vještina iz različitih područja života: znanosti, ekonomije, tehnologije, zdravstva, pa i sporta kroz kraće govore (3-18 minuta) koje drže stručnjaci iz različitih područja. TEDxPula je konferencija koja je prije svega neovisan, neprofitan i samostalno organiziran događaj, pod međunarodnom TED licencom.

Druga točka dnevnog reda bile su Coca-cola radionice namijenjene nezaposlenim mladim ljudima koje će se održati u Gradskoj knjižnici i čitaonici od 21.-23. studenog ove godine. Riječ je o radionicama za stjecanje životnih vještina kao što su osobni razvoj i razumijevanja sebe, komunikacija i davanje povratnih informacija te interakcija i umrežavanje, poslovne vještine, odnosno teme koje uključuju financijsku pismenost, poslovno planiranje, upravljanje projektima te prodajne i pregovaračke vještine.

Od 27. do 29. rujna 2018. godine na Fakultetu ekonomije i turizma u Puli, održat će se 15. Regionalno zasjedanje Europskog parlamenta mladih Hrvatske gdje će se raspravljati o aktualnim temama vezanim uz društvene, socijalne i ekonomske probleme RH. U planu je uključivanje najmanje 35 mladih s područja Pule te je fokus na srednjoškolcima, a Savjet mladih Grada Pule podržat će organizacijski navedeni događaj.

Jedna od točaka bilo je razmatranje uključivanja Savjeta mladih Grada Pule u Projekt “SOS” - projekt koji se bavi rješavanjem problema nedovoljnog razvoja socijalnih, organizacijskih i poduzetničkih vještina te nedovoljnog socijalnog uključivanja i zapošljavanja mladih ljudi. Cilj navedenog projekta je educiranje i osposobljavanje mladih s područja Istarske i Osječko-baranjske županije u području socijalnih, organizacijskih, poduzetničkih vještina te poticanje njihova socijalnog uključivanja i samozapošljavanja.

Započele su pripreme za Nacionalnu konferenciju savjeta mladih kojoj je od 07.- 09. Prosinca ove godine domaćin Grad Pula te je predstavljen okvirni program konferencije, potencijalne uloge članova savjeta na konferenciji te popis materijala koji će se koristiti na nacionalnoj konferenciji.

Pri samom je kraju sjednice napravljen program za 2019. godinu, a članovi su iznosili svoje prijedloge aktivnosti za nadolazeću godinu. Uskoro kreće anketiranje po školama i fakultetima na temu “Slobodno vrijeme mladih” te predstavljanje Lokalnog programa za mlade Grada Pule 2018.-2020. i Savjeta mladih Grada Pule.

Predsjednica Savjeta mladih Grada Pule Nada Katić sudjelovala je na Danima strukturiranog dijaloga u Zagrebu koji služili za usvajanje znanja i umrežavanja s drugim savjetima. Ostalim članovima prenijela je usvojena znanja i dobivene informaicje koje će uvelike poslužiti u uključivanju mladih u proces donošenja odluka od njihova interesa.

Odabran je član savjeta koji će sudjelovati u Sloveniju na treningu u sklopu projekta  "Ambassadors 4 youth". Projekt će okupiti različite ciljne skupine: općinske stručnjake za mlade, radnike za mlade, predstavnike mladih s ciljem osiguranja bolje međusektorske suradnje i stvaranja skupina za podršku vršnjaka na lokalnoj razini kako bi se postigao veći utjecaj na lokalne politike usmjerene mladima.