Novosti

26/10/2018

Održana VII. sjednica Savjeta mladih Grada Pule

Jučer se u Komunalnoj palači održana VII. sjednica Savjeta mladih Grada Pule. Uz redovite točke dnevnog reda, članovi savjeta odazvali su se Akciji “Jedna za druge”, Udruge Naš san njihov osmijeh i donirali namirnice onima koji to najviše trebaju. Cilj ove akcije je uz pomoć donacija namirnica i higijenskih sredstava pomoći potrebitim obiteljima i pojedincima.
Na jučerašnjoj je sjednici predstavljena nova inicijativa koju pokreće Savjet mladih Grada Pule, a čiji je glavni cilj uključivanje i umrežavanje Savjeta s udrugama koje rade na području Grada Pule s mladima i za mlade. Krajnji cilj je veća informiranost mladih o postojanju navedenih udruga i mogućnosti uključivanja u iste.

Tijekom listopada član Savjeta mladih Grada Pule, Paolo Pelesk, sudjelovao je na treningu Ambassadors4youth u Mariboru. Projekt provodi Inštitut za mladinsko politiko u sklopu Erasmus+ programa. Kroz pet dana treninga sudionici su razvili kompetencije: demokracije, sudjelovanja, zagovaranja i komunikacije na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Uz navedeno, Paolo je posjetio Savjet mladih Grada Maribora te je na jučerašnjoj sjednici predstavio primjer dobre prakse Savjeta mladih Grada Maribora.

Na sjednici je iznesen izvještaj o sudjelovanju na 2. Koordinaciji savjeta mladih koja se održala sredinom listopada u Crikvenici na kojoj su sudionici konferencije Paolo Pelesk i Erika Filiplić predstavili Savjet mladih Grada Pule. Jedan od zanimljivih dijelova 2. Koordinacije savjeta mladih bila je panel rasprava “Perspektiva Hrvatske u EU” na kojoj su sudjelovali europarlamentarci i saborski zastupnici.

Na Koordinaciji je pokrenuta inicijativa za pokretanjem projekta “Demografska revitalizacija” čini će glavni cilj biti saznati što bi mlade motiviralo na ostanak u Republici Hrvatskoj, a Savjet mladih Grada Pule će se uključiti svojim aktivnostima u realizaciju i provedbu projekta.

Predsjednica Savjeta, Nada Katić, istaknula je da je krenula provedba projekta “SOS”. Projekt se bavi rješavanjem problema nedovoljnog razvoja socijalnih, organizacijskih i poduzetničkih vještina te nedovoljnog socijalnog uključivanja i zapošljavanja mladih ljudi. Savjet mladih uključiti će se svojom podrškom u edukacije i osposobljavanje mladih s područja Istarske županije (projekt se uz Istarsku županiju provodi i u Osječkoj županiji). Finale ovogodišnjeg rada i truda uključenih srednjoškolaca finalizirat će se u prosincu završnom konferencijom na kojoj će sudionici predstaviti razvijene ideje i poslovne planove. Savjet mladih će se uključiti u aktivnosti projekta te podržati organiziranje završne konferencije.

Na sjednici je bilo govora o Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Republike Hrvatske koja će se održati od 7. do 9. prosinca 2018. godine, rasporedu, obvezama i podjeli uloga članova savjeta.
S obzirom na to je ostalo još manje od dva mjeseca do Nacionalne konferencije savjeta mladih Republike Hrvatske, koju u Puli organiziraju Udruga gradova RH, Grad Pula i Savjet mladih Grada Pule, pripreme su u punom zamahu, a Grad Pulu čeka zanimljiv završetak godine.