Otvorena izložba ‘Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama’

PODIJELI
06 / 03 / 2019

Arheološki muzej Istre u svom Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca ugostio je izložbu „Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama“ Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Etnografskog muzeja iz Zagreba. Izložba se od 2011. godine realizira diljem Hrvatske i svijeta a prikazuje 17 nematerijalnih dobara Hrvatske upisanih na UNESCOV popis.

Autorica izložbe, muzejska savjetnica Etnografskog muzeja dr. sc. Iris Biškupić Bašić posvećuje posebnu pažnju svakom pojedinom fenomenu nematerijalne baštine predstavljajući ga kao zasebnu cjelinu, u formi samostojećeg postamenta opremljenog fotografijama, karakterističnim predmetima, odgovarajućim tekstovima i u pojedinim slučajevima zvučnim zapisima, pritom posvećujući punu pažnju geografskom i kulturološkom kontekstu. Prema njenim riječima, izložba stalno raste, a na ovoj najavljenoj u Puli biti će prikazana i dva nova nematerijalna dobra upisana koncem 2018. godine - Međimurska popevka i Umijeće suhozidne gradnje.

Izložba je popraćena sa sedamnaest filmova snimljenih za potrebe nominacija, koje posjetitelji mogu pogledati na zasebnim multimedijalnim sustavima, a njen cilj je potaknuti cjelokupno društvo na promišljanje o bogatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini na području Republike Hrvatske te doprinijeti njenoj popularizaciji, očuvanju i prenošenju na buduće generacije.

Izložba će se moći pogledati svakoga dana od 5. svibnja 2019. godine uz besplatan ulaz.