Novosti

18/03/2019

Održana 11. sjednica Savjeta mladih Grada Pule

U petak, 15. ožujka 2019. godine u Komunalnoj palači Savjet mladih Grada Pule održao je svoju 11. sjednicu. Raspravljalo se o nadolazećem Danu zdravlja koji će se obilježiti početkom travnja. Zdravlje mladih opsežno je područje Lokalnog programa za mlade Grada Pule te će ove godine Savjet mladih pojačano usmjeriti svoje aktivnosti poticanja mladih na usvajanje zdravih navika življenja.

Na sjednici se raspravljalo i o predstavljanju Lokalnog programa za mlade Grada Pule. Aktivnosti su provedene u Ekonomskoj školi i u Gimnaziji Pula te su srednjoškolci upoznati sa sadržajem Lokalnog programa za mlade 2018. - 2020. Prilikom obilaska škola, predstavnici Savjeta mladih Grada Pule od učenika su prikupili povratne informacije o njihovim željama i potrebama. Temeljem dobivenih informacija, Savjet mladih Grada Pule u narednom periodu planira održati radionice s mladima na temu osnivanja vlastitih udruga te osmišljavanja i realizacije vlastitih aktivnosti.

Dan mladih Istarske Županije planira se obilježiti sredinom rujna, a Savjet mladih Grada Pule poduprijet će navedeni događaj s obzirom na to da je riječ o važnom okupljanju savjeta mladih na području Istarske županije. Inicijator ideje je Savjet mladih Grada Rovinja, a glavni su ciljevi prijenos dobrih praksi na lokalne sredine, umrežavanje i rad na projektima od zajedničkog interesa.

Ove će se godine u organizaciji Grada Pule-Pola i Savjeta mladih Grada Pule ponovno organizirati Tjedan za mlade od 29. travnja do 03. svibnja. Glavni cilj bit će poticanje aktivizma mladih kroz uključivanje u proces donošenja odluka i lokalna događanja. U planu je održati i simulaciju sjednice gradskog vijeća, čime bi se mlade upoznalo s procesom donošenja odluka te važnosti uključivanja mladih u donošenje odluka od njihova interesa.

Početkom svibnja u Rijeci će se održati konferencija projekta Easy Towns 2 na kojoj će prisustvovati članovi Savjeta mladih Grada Pule uz predstavnike Grada Pule i mlade predstavnike civilnog sektra koji rade u udrugama s područja grada Pule. Cilj projekta je uključivanje građana, a posebice mladih, u proces donošenja odluka koje se tiču integracije i multikulturalizma, a partneri na projektu analizirat će kako se drugi gradovi nose s tim problemima te međusobno razmjeniti znanja i iskustva. Grad Pula je partner na projektu uz još 11 europskih gradova iz 10 različitih zemalja. Za vrijeme trajanja projekta od rujna 2018. do rujna 2020. organizirat će se sveukupno 5 međunarodnih događaja u Valletti, Rijeci, Banskoj Bistrici, Vicenzi i Haist op den Bergu te 22 lokalna događanja.

Napravljena je analiza postojećih aktivnosti te definiranih ciljeva prema Lokalnom programu za mlade koje Savjet mladih planira provesti u narednom razdoblju.