Novosti

02/04/2019

U INK-u održan trening za trenere legislativnog kazališta

U sklopu aktivnosti na projektu SOS, Grad Pula i Zaklada Istra prošlog su tjedna bili domaćini polaznicima treninga za trenere legislativnog kazališta iz Osijeka.

Treninga je vodio dramski pedagog Istarskog narodnog kazališta, Aleksandar Bančić. Osim Osječana i Osječanki, na treningu za trenere sudjelovali su i sudionici iz Istre. Zadatak svakog sudionika je pripremiti i održati predstavu legislativnog kazališta o lokalnim problemima koji ujedno predstavljaju potrebe mladih. Sudionici treninga bile su osobe koje rade u udrugama, ustanovama i organizacijama za mlade.

Kroz tjedan dana, obradilo se različite teme koje predstavljaju izazove mladima, raspravljalo se o mogućnostima utjecaja na lokalne javne politike za mlade, ali su se i sami sudionici okušali kao publika u Forum kazalištu. Budući treneri, sudjelovali su u predstavi forum-kazališta #tonijeljubav koja je nastala u suradnji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Sigurne kuće Istra. U njoj glume članovi Dramskog studija INK-a, koji kroz glumačku igru govore o problemima i izazovima odrastanja, kao i mladenačkim vezama. Svojim glumačkim intervencijama sudionici edukacije utjecali su na razvoj predstave i razumijevanje tematike, ali se i okušali u glumi na pravim kazališnim daskama.

„Trening za trenere nadmašio je moja očekivanja. Nadao sam se, na temelju nekih skromnih ranijih iskustava s forum kazalištem, kako ću dobiti koristan alat za rad s mladima, pogotovo onima koji su na neki način marginalizirani. Dobio sam ne samo to, nego i praktično sredstvo kojim je moguće aktivno sudjelovati u oblikovanju društva u kojem živimo. Kada svemu tomu dodamo upoznavanje novih ljudi, kritične mase koja može puno, onda ovakav tip edukacije zaslužuje pet zvjezdica„ rekao je Pavle Mamužić, jedan od sudionika edukacije.

Osim samog treninga, polaznici iz Osijeka imali su priliku upoznati Grad Pulu te im je program obogaćen raznim aktivnostima. U utorak su u Gradskoj vijećnici predsjednica Savjeta mladih Grada Pule Nada Katić i član Paolo Pelesk predstavili Program rada Savjeta i plan daljnjih aktivnosti te aktivnosti koje je Savjet do sada proveo u suradnji s mladima s ovog područja. Lena Radunić iz Upravnog odjela za kulturu Grada Pule predstavila je programe i aktivnosti koje Grad Pula provodi za mlade, kao i najznačajnije projekte koji se financiraju iz Proračuna Grada Pule.

U četvrtak je grupa provedena Filantropskom rutom Grada Pule, dok su u petak posjetili Društveni centar Rojc.

Trening za trenere kazališta potlačenih održan je u sklopu Projekta SOS (socijaliziraj – osvijesti – samozaposli) koji Grad Pula kao nositelj provodi u partnerstvu s Udrugom mladih i Alumni FET Pula, Zakladom Slagalica te Zakladom Istra, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt se provodi od svibnja 2018. godine do svibnja 2020. godine te će se u narednom periodu održati niz zanimljivih radionica namijenjenim osobama koje rade s mladima.