EU projekti

02/10/2012

Grad Pula sudjeluje u projektu revitalizacije i prenamjene starih vojnih utvrda

Danas je u pulskoj Komunalnoj palači predstavljen projekt ADRIFORT koji će uređenjem zapuštenih vojnih utvrda na širem štinjanskom području ponuditi novi model valorizacije i osigurati ponovnu upotrebe vrijedne kulturne baštine. Projekt je financiran iz EU fondova a Grad Pula sudjeluje u projektu kao jedan od 12 partnera. Provodit će se aktivnosti uređenja sljedećih pet utvrda i bitnica: Punta Christo, Monte Grosso, Valmaggiore, Munide i Zonchi.

Predstavnici Grada Pule održali su konferenciju za novinare zajedno sa Sveučilištem Jurja Dobrile koje je ujedno i jedan od partnera u projektu. Voditeljica odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike Grada Pule Kristina Fedel Timovski istaknula je kako je regionalno partnerstvo u ADRIFORT-u glavni preduvjet za strateško planiranje gradskih projekata za nadolazeće razdoblje 2014.-2020. i crpljene sredstava iz strukturnih fondova koja će biti na raspolaganju RH po ulasku u Europsku uniju. Lorena Dropulić i Klara Udovičić prezentirale su planirane zahvate uređenja samih utvrda i njihovog okoliša postavljanjem pješačkih i biciklističkih staza, klupa, info tabla i ostalog sadržaja kako bi se revitalizirane utvrde povezale u cjelinu koja će se kasnije moći uvrstiti u turističku ponudu. Budžet grada Pule kao projektnog partnera iznosi 371.365,00 EUR. 

Predstavnici Sveučilišta Jurja Dobrile prezentirali su prisutnima svoju ulogu u projektu, a ona uključuje pružanje podršku kroz znanstveno - istraživački doprinos u svim aktivnostima, s naglaskom na pronalaženje inovativnih rješenja za ponovnu upotrebu utvrda Sveti Mihovil i Punta Christo u kojoj je predviđeno osnivanje Međunarodnog edukativno-dokumentacijskog centra. Ukupni budžet pulskog sveučilišta iznosi 153.919,00 EUR.

Projekt ADRIFORT trajat će sveukupno 30 mjeseci, u kojem periodu će partneri kroz razne aktivnosti izvršiti transformaciju ovih objekata izvorne vojne namjene u mjesta mirovnog dijaloga.