EU projekti

20/11/2012

Predstavnici Grada Pule nazočili međunarodnom seminaru "Erasmus for all" u Padovi

Predstavnice Grada Pule (Voditeljica odsjeka  za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike Kristina Fedel Timovski i savjetnica za međunarodne projekte Iva Ivančić) nazočile su 15. i 16. studenoga Međunarodnom seminaru "Erasmus for all" u Padovi.

Cilj seminara bio je davanje učinkovitih smjernica koje će doprinijeti budućim programima mobilnosti, a posebno za provedbu područnih i  transnacionalnih partnerstva kao bitnih faktora za jedinice lokalne samouprave i koordinaciju na teritoriju.

 "Erasmus for all" temelji se na ostvarenju ciljeva koje je postavila strategija Europa 2020: smanjiti postotak građana koji nemaju osnovne vještine na manje od 15%, povećati postotak građana s visokim obrazovanjem na 40%, dosegnuti postotak od  75% zaposlenosti.
Jedinstveni program "Erasmus for all"  pojednostavljuje i optimizira intervencije u područjima obrazovanja i radnog osposobljavanja na više razina i temelji se na: transnacionalnoj mobilnosti u svrhu učenja, suradnji za inovacije i dobre prakse te potpori za političke reforme.

23. studenog 2011. godine Europska komisija predstavila je Europskom parlamentu novi jedinstveni operativni program "Erasmus for all" za razdoblje 2014 - 2020, koji će zapravo zamijeniti dosadašnji Program za cjeloživotno učenje (Lifelong Learning Programme) koji se sastoji od četiri sektorska potprograma: Comenius(predškolski odgoj i školsko obrazovanje) Erasmus(visokoškolsko obrazovanje), Leonardo da Vinci(strukovno obrazovanje i osposobljavanje) i Grundtvig(obrazovanje odraslih) te dva komplementarna programa: Transverzalni program(suradnja i inovacije u području cjeloživotnog učenja unutar Europske unije, učenje stranih jezika, razvoj inovativnih informatičkih i komunikacijskih tehnologija, širenje i korištenje rezultata programa) i Jean Monnet(podupire institucije koje se bave europskim integracijama).