EU projekti

21/11/2012

Nove mogućnosti ulaganja u IPARD programu

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavili su okvirni plan natječaja za mjere IPARD programa u slijedećoj godini. Planu je prethodilo odobrenje Europske komisije kojim su uvažene pete izmjene IPARD programa koje je Republika Hrvatska tražila s ciljem proširenja mogućnosti za unaprjeđenje poslovanja poljoprivrednih gospodarstava.

Navedene izmjene donose nove mogućnosti ulaganja po svim mjerama, U svim sektorima ulaganja u mjeru 101 i mjeru 103 očekuje se prihvatljivost troškova u obnovljive izvore energije usmjereno ponajprije potrebama vlastite poljoprivredne proizvodnje. Velika je novost ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju unutar mjere101.  Ono uključuje i financiranje nabave traktora do 100 kW te ostale opreme za obradu tla, sjetvu, gnojidbu, zaštitu bilja, žetvu i transport. S obzirom na interes poljoprivrednika za takvu vrstu ulaganja, očekuje se čak između 600 i 1000 zahtjeva za nabavu poljoprivredne mehanizacije. U sektoru vinarstva u mjeri103 očekuju se mogućnosti ulaganja u kompletnu opremu za preradu grožđa, proizvodnju, skladištenje i trženje vina. U sektoru maslinovog ulja unutar iste mjere također se otvara mogućnost ulaganja u kompletnu opremu za preradu maslina i trženje maslinovog ulja što dosad nije bio slučaj jer su prihvatljivi troškovi bili vezani samo uz kemijsku analizu maslinovog ulja i opremu za kompostiranje komine masline. Unutar mjere 302, diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti, očekuju se nove mogućnosti ulaganja u sektoru usluga i to kroz dozvoljene aktivnosti vezane uz ulaganja u frizerske salone i staračke domove.

Do ulaska u Europsku uniju biti će raspisano još IPARD natječaja, a naglasak će cijele sljedeće godine biti na povećanju korisnika IPARD programa uz proširenje opsega dozvoljenih ulaganja kako bi se kvalitetno pripremili za korištenje sredstava iz EAFRD fonda (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj) gdje Hrvatsku čeka deset puta više sredstava.