EU projekti

04/12/2012

U sklopu projekta Youth Adrinet održan konzultacijski sastanak Gradskog vijeća i Savjeta mladih

Aktivno sudjelovanje mladih u civilnom društvu i njihov utjecaj na politički proces donošenja odluka podrazumijeva postojanje političke volje no također i uzajamnu odgovornost - zaključak je to konzultacijskog sastanka Gradskog vijeća Grada Pule i pulskog Savjeta mladih koji se jučer, 3. prosinca održao u vijećnici Komunalne palače. Sastanak je održan u sklopu programa projekta Youth Adrinet u kojem Grad Pula sudjeluje od travnja 2011. godine, a koji ima za cilj ostvarenje institucionalne suradnje među zemljama Jadranske euroregije na području politike za mlade te aktivnije uključivanje mladih u proces donošenja političkih odluka.

Uvodnim riječima prisutne su pozdravili predsjednik Gradskog vijeća Denis Martinčić i dogradonačelnica Vera Radolović, a sastanku je prisustvovala i koordinatorica politike za mlade u Gradu Puli Jasmina Nina Kamber.

Sastanak je, uz članove udruge ZUM, moderirao i vodio Igor Bajok iz riječke Udruge za razvoj civilnog društva SMART koji se već petnaestak godina bavi politikama za mlade, a koji je okupljenima predstavio koncept politika za mlade i okvir za razvoj lokalnih politika te je istaknuo kako se potrebe mladih najbolje zadovoljavaju kroz zadovoljenje javnih potreba. Bajok je nadalje predstavio Europsku strategiju za mlade 2010.-2018. te hrvatski Nacionalni program za mlade 2009.-2013. koji stavlja naglasak na obrazovanje i informatizaciju, zapošljavanje, socijalne politike i aktivizam.

U sklopu ovog programa potiče se donošenje lokalnih programa za mlade, a u raspravi koja je uslijedila zaključeno je kako projekt Youth Adrinet kao i ostali europski projekti mogu poslužiti kao financijski instrument za razvijanje navedenih politika. U tom smislu, projekt Youth Adrinet u svom programu predviđa izradu ukupno tri analize koje će poslužiti kao početna točka u definiranju problematike politika za mlade u Gradu Puli. Svi okupljeni također su se složili kako je osim osnaživanja uloge Savjeta mladih potrebno razvijati i resurse Grada. Po tom pitanju, Grad Pula je u sklopu projekta imenovao pomoćnicu pročelnika za društvene djelatnosti Jasminu Ninu Kamber koordinatoricom politika za mlade, a na sastanku je također istaknuta mogućnost da se u idućem sazivu Gradskog vijeća imenuje Odbor za mlade čija bi uloga bila zagovaranje nevedene politike na političkoj razini.