EU projekti

14/12/2012

Pula - energetski osviješten grad

Danas je u Komunalnoj palači održano javno savjetovanje o Akcijskom planu energetski održivog razvoja Grada Pule. Cilj je ove tribine upoznati službenike gradske uprave, vijećnike i direktore trgovačkih društava koji djeluju u domeni energetike s načinima kojima lokalne samouprave mogu pripomoći pri smanjenju emisija CO2emisija za barem 20% do 2020. godine. Savjetovanje je organizirano u suradnji sa Istarskom razvojnom agencijom (IDA) u sklopu međunarodnog projekta City_SEC, dok je samom projektu financiranje odobreno krajem prosinca 2009. u okviru programa "Inteligentna energija u Europi" (Intelligent Energy Europe - IEE). Nositelj projekta je Sviluppo Marche iz Ancone, a u njegovoj realizaciji sudjeluje osam partnera iz šest zemalja: Italije, Hrvatske, Švedske, Poljske, Mađarske i Grčke. Aktivnosti ovog projekta podrazumijevaju jačanje kapaciteta ukupno 45 uključenih gradova i njihovo uključivanje u "Sporazum gradonačelnika" (Covenant of Mayors) gradova istočne Europe, do sada lošije zastupljenog i energetski osviještenog dijela Europe. Grad Pula je u travnju 2011. godine potpisao je spomenuti sporazum, priključivši se time globalnom pokretu lokalnih uprava koje su se opredijelile za dugoročan održivi razvoj.

Gradonačelnik Boris Miletić pozdravio je i podsjetio sve prisutne na projekt HEP EPSCO (obnova i modernizacija javne gradske rasvjete), koji je proveden i prije potpisivanja Sporazuma naglasivši kako je Pula već godinama energetski osviješten grad. Također je istaknuo da će iskustvo stečeno projektom City_SEC i Akcijskim planom zasigurno pripomoći u postizanju krajnjeg cilja - uspostavljanja održivog energetskog razvoja. Na kraju je pozvao sve direktore trgovačkih poduzeća da provedu sve spomenute mjere.

Direktor Istarske regionalne energetske agencije (IRENA) Valter Poropat rekao je da je od ključne važnosti poboljšati energetske učinkovitosti na svim poljima u Gradu Puli i prenio prisutnima informaciju o devet otvorenih natječaja za sufinanciranje projekata koje je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Novost je da se na navedene natječaje, uz jedinice lokalne samouprave, mogu prijaviti i obrtnici. Više informacija o natječajima možete pronaći ovdje. Nakon uvodnih obraćanja, savjetovanje se nastavilo prezentacijom projekta i Akcijskog plana za 2020.