EU projekti

25/01/2013

Istarska županija i gradovi udružili snage u sanaciji ilegalnih odlagališta otpada

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, gradonačelnik Grada Buzeta Valter Flego te gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese potpisali su danas u Puli "Sporazuma o obvezama i načinu korištenja Web-GIS aplikacije i službene baze podataka o ilegalnim odlagalištima na području Istarske županije". Tim je činom ojačana suradnja gradova partnera i Istarske županije kako bi se postigao konačni cilj projekta DIVA - sanacija ilegalnih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti.

Istarska županija je, zajedno s gradovima Pulom, Umagom i Buzetom, partner u provedbi EU projekta DIVA - "Sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti" koji se provodi u sklopu IPA Operativnog programa prekogranične suradnje, a traje do kraja ožujka 2013. godine. Vodeći partner je Općina Kopar, a ukupna vrijednost projekta iznosi 644.270,89 eura od čega Istarska županija koristi 113.592,48 eura.

Istarska županija je u sklopu projekta DIVA izradila prvu Web-GIS aplikaciju i mobilnu aplikaciju za korištenje podataka u području zaštite okoliša na području županije. Izrađene aplikacije predstavljaju tehnološku inovaciju u načinu vođenja podataka u upravljanju prostorom i podacima o zaštiti prirode i okoliša te ukazuju na smjer razvoja takvih tehnologija i u ostalim segmentima djelovanja javnih institucija. Za izradu internetske i mobilne aplikacije utrošeno je 107.000,00 kn od čega se 85% osigurava iz fondova EU.

Baza ilegalnih odlagališta jedinstven je projekt takvog tipa u Hrvatskoj jer prati razvoj situacije na terenu i dinamičkog je pristupa problematici. Omogućuje javnosti pristup informacijama o okolišu i sudjelovanje u odlučivanju o pitanjima okoliša.

Župan Ivan Jakovčić istaknuo je kako je Istra prva županija koja je u Hrvatskoj pokrenula ovakav projekt te kako se s pravom smatra najzelenijom županijom.