EU projekti

04/02/2013

Delegacija Nanjinga iz daleke Kine u posjetu Puli

Gradonačelnik Pule Boris Miletić primio je danas, u društvu pročelnika Ureda grada Aleksandra Matića i ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komše, delegaciju kineskog grada Nanjing predvođenu zamjenikom direktora Ureda za međunarodnu suradnju Zhangom Binom.

Boris Miletić zaželio je dobrodošlicu kineskim kolegama i ukratko predstavio Pulu, naglasivši da je grad bogate kulturne ostavštine i razvijene brodogradnje te napomenuvši kako budućnost ovog grada počiva na njegovom strateškom geografskom položaju i daljnjem razvoju turizma i prometne infrastrukture, a ponajprije zračnog prometa. Zhang Bin zahvalio je prisutnima na gostoprimstvu i ukratko predstavio kineski grad Nanjing, napomenuvši kako se radi o gradu koji, kao i Pula, ima razvijenu tradiciju brodogradnje. Nanjing je star 2400 godina, u prošlosti je bio glavni grad Kine, a slovi kao jedan od glavnih sveučilišnih centara.

Na radnom sastanku najviše se raspravljalo o mogućnosti uspostavljanja suradnje između dvaju gradova. Budući da su i Pula i Nanjing gradovi duge povijesti, kulturna razmjena ocijenjena je jednom od najvažnijih poveznica. Zhang Bin i ostali predstavnici iz Nanjinga izrazili su otvorenost za suradnju u vidu bratimljenja s Pulom te pozvali Puljane da se sudjelovanjem uključe u 2. Olimpijske igre mladih i Izložbu svjetskih povijesnih i kulturnih gradova, dvije manifestacije kojima će Nanjing sljedeće godine biti domaćin. Darko Komšo predstavio je kineskom izaslanstvu način organizacije kulturnih manifestacija i događaja u pulskoj Areni, koju je delegacija i osobno posjetila prije samom prijema.

Kineski i hrvatski predstavnici su iskazali interes za organizacijom događaja koji bi Hrvatima približio kinesku tradicionalnu kulturu te zbližio dva grada suradnjom u tom području, a koja bi kasnije otvorila put za potencijalne poduzetničke investicije.