EU projekti

05/02/2013

Projekt venecijanskih turističkih ruta odobren za financiranje

Projekt "VeRoTour" odobren je za financiranje unutar programa CIP (Competitive and Innovation Program) kojeg provodi Europska Komisija. Projekt je bio kandidiran na poziv za pružanje potpore međunarodnim turističkim proizvodima, pa se Turistička zajednica Pula, uz tehničku pomoć Grada Pula-Pola, uključila u projekt u ulozi partnera. Osim TZ Pula, projekt uključuje mnogobrojne partnere s područja koja su u prošlosti bila povezana s Venecijanskom republikom: Italija, Slovenija, Crna Gora, Grčka, Turska, Albanija i Španjolska.

"Venecijanske rute u Europi i na Mediteranu" je projekt kojim se žele uspostaviti i razviti međunarodne tematske kulturne rute koje slijede kompleksni sklop morskih puteva, naselja, fortifikacija i sveukupnog kulturnog nasljeđa koje je na ovim prostorima ostavila serenissimaod 1300. godine, kroz pet stoljeća prisutnosti. Venecijanska materijalna i nematerijalna kulturna ostavština (utvrde, arsenali, javna arhitektura, topografija, nakit, kostimi, književnost, enološki i gastronomski proizvodi) predstavlja temelj za zbližavanje zemalja na euro-mediteranskom području i uspostavljanje dijaloga i suradnje na projektima lokalnog održivog razvoja i društvene kohezije. Ovaj projekt će kroz izradu alternativnih turističkih itinerera i implementaciju strategija održivog razvoja ponuditi novi način kapitalizacije zajedničkog kulturnog nasljeđa na europskom nivou.

Ukupni budžet projekta je 280.000 €, od kojih je Turistička zajednica Pula dodijeljeno 15.000 € za provođenje predviđenih aktivnosti. VeRoTour započeo je u siječnju ove godine, a provoditi će se u narednih 18 mjeseci.