EU projekti

02/05/2013

Jačanje partnerstva s Francuskom putem "Boškarina s krumpirom"

Danas je u Komunalnoj palači predstavljen EU projekt "La Boeuf a la Patate" čiji je nositelj Grad Pula-Pola, a koji se ostvaruje u suradnji s francuskim gradom Villefranche-de-Rouergue.

Voditeljica odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike Kristina Fedel Timovski otvorila je konferenciju ukratko opisavši program obilježavanja tjedna Europe, u sklopu kojeg je i predstavljen ovaj projekt. Glavni cilj projekta je jačanje već postojećeg partnerstva između Grada Pule-Pola i francuskog grada Villefranche-de-Rouergue te uspostava mogućnosti za kandidiranje projekata pobratimljenih gradova i na ostale europske programe. Najavila je posjet učenika i profesora francuskih partnerskih srednjih školi Puli koji će boraviti u našoj regiji od 7. do 10. svibnja ove godine.

Iva Ivančić, savjetnica za međunarodne projekte u Gradu Puli, dala je novinarima sažeti pregled projekta "Boškarin s krumpirom". Naglasila je kako je ideja za čitavi projekt proizašla iz bratimljenja dvaju gradova te kako je projekt odobren za financiranje unutar programa Comenius Regio partnerstva. Budući da je već postojala veza između tijela javnih vlasti Pule i Villefranchea, na ovaj se način htjela produbiti suradnja i razmjena, na razini škola, putem gastronomije i isticanja lokalnih proizvoda - istarskog boškarina i krumpira Segal iz francuske pokrajine Midy-Pyrenees. Nabrojala je i partnere u projektu: Grad Pula-Pola, Grad Villefranche de Rouergue, Škola za turizam i ugostiteljstvo Pula, Gimnazija Pula i Srednja škola Mate Balote Poreč i Lycà©e institut Franà§ois Marty, Lycà©e St. Joseph iz Francuske. U projektu će, uz navedene škole, sudjelovati i lokalne poljoprivredne udruge (Udruga uzgajivača krumpira Rieupeyroux i Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin). Neke od aktivnosti koje će se provesti unutar ovog projekta jesu izrada kulinarskog francusko-hrvatskog rječnika i menija po kojem će se spraviti veliki ručak na kojem će biti prisutni svi partneri.

Predstavnici srednjih škola iz Pule i Poreča prenijeli su svoje viđenje uključenosti u europske projekte te stavove o jačanju prijateljskih odnosa i razmjeni iskustava u školstvu ovim putem. Ravnateljica ugostiteljske škole Ljiljana Radoš istaknula je kako se nada da će nadolazeći posjet poslužiti kao savršena prilika da lokalne škole uzvrate gostoprimstvo koje su im iskazali francuski kolege u njihovom posjetu Villefranche de Rouergueu te da zavole Istru i prenesu svoja iskustva o boškarinu dalje po čitavoj Europi. Ravnateljica pulske gimnazije objasnila je svoju ulogu u projektu, koja je predočavanje istarskog kulturnog identiteta francuskim partnerima i prevođenje koje će olakšati srednjoškolcima učenje ovog romanskog jezika. Lučana Šamšalović prepričala je svoja osobna iskustva s razmjenom nastavnog osoblja, a Krešimir Bronić, ravnatelj srednje škole Mate Balota kazao je kako će porečki učenici svojim vršnjacima iz Francuske prezentirati povijesnu važnost istarskog goveda boškarin te će im se otvoriti prilika za učenje stranih jezika i načina funkcioniranja Europske unije u koju ulazimo za dva mjeseca.