EU projekti

09/05/2013

Miletić primio delegaciju francuskog grada pobratima Villefranche-de-Rouergue

Pulski gradonačelnik Boris Miletić primio je danas u Komunalnoj palači predstavnike francuskog pobratimljenog grada Villefranche-de-Rouergue koji su u višednevnom posjetu Istri. Osim predstavnika Grada Villefranche-de-Rouergue, u Puli boravi i 60 učenika srednjih škola tog francuskog gradića koji u Puli provode aktivnosti EU projekta "Boškarin s krumpirom".

Ideja za ovaj projekt koji povezuje mlade dviju europskih regija putem gastronomije proizašla je iz uspješne suradnje Pule i Villefranche-de-Rouerguea koja je 2006. potvrđena potpisivanjem sporazuma o bratimljenju. Villefranche-de-Rouergue i Hrvatsku veže povijesni događaj iz Drugog svjetskog rata poznat kao Pobuna Hrvata kada su se u ovom gradu hrvatski vojnici pobunili protiv nacističke vojske, a danas u njemu postoji i ulica nazvana Avenija Hrvata.

Francuski učenici su gradonačelniku prezentirali svoju regiju i informativne plakate i letke koje su izradili u sklopu projekta. Miletić je pohvalio uratke te im zaželio dobrodošlicu u Istru. Iskoristio je priliku da im čestita i Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom koji se svake godine obilježavaju upravo na današnji dan, 9. svibnja. Još je izrazio zadovoljstvo što su s francuskim gradom već realizirane razmjene mladih jer će na ovim odnosima počivati suradnja u budućnosti kada se otvaraju nove mogućnosti ulaskom u Europsku uniju. Također je napomenuo kako su danas u Puli položeni vijenci na spomenik palim borcima čija replika postoji i u Francuskoj. Naime, skulptura  kipara  Vanje Radauša postavljena u Puli 1952. godine prvotno je bila namijenjena za postavljanje u tom francuskom gradu što nije učinjeno zbog protivljenja tadašnje vlade, ali je slična skulptura (u drugačijem rasporedu) postavljena u rujnu 2006. u Villefrancheu te su predstavnici gradova iskoristili taj događaj za bratimljenje.

Predstavnica Grada Villefranche-de-RouergueLourmiere Evelyne istaknula je kako se raduje nastavku suradnje između dvaju gradova i kako smatra da je "Boškarin s krumpirom" samo početak za buduće projekte koje će se realizirati jednom kad postanemo dijelom velike europske obitelji. Također je pozvala gradonačelnika u posjet Francuskoj kako bi mogli uzvratiti dobrodošlicu koja ih je dočekala u Puli.