EU projekti

02/07/2013

U pulsku luku sletio hidroavion

U pulsku luku je danas, nešto iza podneva, sletio hidroavion švedske kompanije Grafair. Njime je obavljeno testno letenje iz talijanske luke Giulianove i Pule. Avionom je pristigla delegacija iz Italije na čelu s predsjednikom provincije Teramo Valterom Catarraom.

Ovo je povijesni trenutak, naveo je Catarra, a s tom se konstatacijom složio i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je sa svojim zamjenikom Fabriziom Radinom, pročelnikom Ureda Grada Aleksandrom Matiće te predstavnicima Istarske županije, Turističke zajednice i Lučke uprave dočekao talijansku delegaciju.

Naime, riječ je o dijelu EU-projekta Adri seaplanes koji nastoji postaviti najbolje temelje za stvaranje stabilne i stalne veze između luka Giulianova i Brindisi u Italiji, Bar u Crnoj Gori, Vlore u Albaniji, te Krfa u Grčkoj i Pule. Testnim letenjem procijenit će se isplativost ovog projekta te postaviti temelji za usklađivanje svih zakonskih uvjeta kako bi se mogli privući privatni partneri.

- Ovaj let je simboličan jer je izveden upravo danas kad je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije. Moram naglasiti da je ovo jedan uspjeh u izgradnji mostova prijateljstva. - kazao je gradonačelnik Miletić dodavši kako bi se, ako uvjeti i tržište dozvole, mogla uspostaviti nova linija povezanosti.

Lučka uprava Pula jedan je od partnera koji je dobio sredstva Europske unije za realizaciju projekta uspostave linije hidroavionom i trenutno od države traži lokacijsku dozvolu.

Inače, hidroavion će probne letove obavljati dva tjedna kako bi se ispitala isplativost na svim relacijama zemlja koje su uključene u projekt. Već danas u 14 sati prema Italiji je hidroavionom krenuo gradonačelnik Miletić i predstavnici Lučke uprave Pula.