EU projekti

21/08/2013

Sutra izložba ''Povijest navigacije na Jadranskom moru''

U četvrtak 22. kolovoza 2013. u 19.00 sati će se u pulskoj Areni, u Galeriji amfiteatra održati otvorenje izložbe ''Ancient Shipping in the Adriatic Sea'' (Povijest navigacije na Jadranskom moru).

Europski projekt AdriaMuse, sufinanciran iz IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje 2007. do 2013. godine, teži turističkoj valorizaciji muzeja i kulturne baštine na obje obale Jadranskog mora, što također postiže putem organizacije događanja prema konceptu ''muzeji izvan svojih zidova''.

Vodeći se tim općim ciljem, Pokrajina Rimini, vodeći partner i koordinator projekta AdriaMuse, te Istarska županija kao projektni partner, realizirali su još jedno događanje koje spaja obale Jadrana, organiziravši izložbu ''Povijest navigacije na Jadranskom moru'', koju je postavio kustos, prof. Stefano Medas s Talijanskog instituta za pomorsku arheologiju i etnologiju u Veneciji (Istituto Italiano di Archeologia ed Etnologia Navale di Venezia). Nakon izložbe u Italiji (u mjesnom Jedriličarskom klubu i u Muzeju grada Riminija) u lipnju i srpnju, izložba stiže u Pulu, u veličanstvenu rimsku Arenu.

Izložbu će otvoriti pročelnik Upravnog odjela za kulturu, Vladimir Torbica, predstavnik vodećeg partnera i koordinator projekta AdriaMuse, Enzo Finocchiaro iz Pokrajine Rimini, i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Darko Komšo.

Također će biti predstavljena aplikacija za pametne telefone i tablete na temu povijesti navigacije, dostupne za operacijske sustave iOS (Iphone i Ipad), Android te uskoro i za Windows.