EU projekti

12/09/2013

Uspješno završen projekt "Mode for success M4S"

Danas je u Domu hrvatskih branitelja održana završna konferencija projekta "Mode for success M4S" - "Modernizacija kurikuluma hrvatskih turističkih i ugostiteljskih strukovnih škola - formula uspjeha" koji je trajao od rujna 2012. godine pa sve do danas. Cilj samog projekta je bio modernizacija kurikuluma škole kao preduvjeta za podizanje razine kompetencija ljudskih resursa, brže zapošljivosti učenika, te održivog gospodarskog razvitka regije. Današnjoj svečanoj završnici projekta prisustvovali su i župan Valter Flego, predstavnici Grada Pule i županije, predstavnici partnerskih škola i drugih partnera projekta.

Ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Ljiljana Radoš je kazala kako je Pula bila domaćin francuskog tjedna u svibnju ove godine, te je pozvala sve prisutne da se pridruže kušanju jela i pića koja su prezentirana kao rezultat rada učenika i nastavnika u sklopu projekta.

U ime gradonačelnika Borisa Miletića i Grada Pule kao jednog od domaćina u projektu svoju zahvalu i zadovoljstvo je prenio pročelnik UO za društvene djelatnosti Erik Lukšić.

Istarski župan se obratio sa riječima hvale, kako je počašćen što sudjeluje na ovoj konferenciji te je nadodao kako ovaj projekt zaslužuje potpunu pozornost jer se kroz njega u školama uči i radi po svjetskim trendovima u pripremi jela i pića.

Kroz sam projekt su provedene brojne aktivnosti poput kupovine informatičke opreme te opreme za kuharski i slastičarski kabinet u školama partnerima, edukacija nastavnika slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja te ravnatelja i nastavnika za rad s nadarenim učenicima i onima s poteškoćama u praćenju nastave. Organizirano je i šest tematskih tjedana (talijanski, slovenski, francuski, norveški, švicarski i mađarski tjedan) u sklopu kojih su učenici i nastavnici posjetili škole partnere i predstavili tradiciju posluživanja i pripreme tipičnih jela i pića svoje države te strukturu njihovih školskih kurikuluma.

U projektu su kao partneri i suradnici osim Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula sudjelovali i Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac, Srednja škola Zabok, Srednja škola Marakantun de Dominisa Rab, IDA, HGK-ŽK Pula i Hrvatska obrtnička komora - OK Istarske županije.

Projekt financira Europska unija u okviru programa IPA IV Razvoj ljudskih potencijala, a Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula dodijeljeno je 218.861,80 EUR od čega 199.361,21 EUR predstavlja bespovratna sredstva.