EU projekti

17/09/2013

Mobilnost u francuskom Villefranche-de-Rouergue u sklopu projekta Boškarin s krumpirom

Djelatnici Odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike Grada Pule kao nositelji projekta "Boškarin s krumpirom/Le Boeuf a la patate", s partnerima - profesorima i učenicima Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Gimnazije Pula, Srednje škole "Mate Balota" Poreč, te predstavnicima Agencije za ruralni razvoj Istre, boravili su u razdoblju od 4. do 10. rujna 2013. godine u francuskom gradu Villefranche-de-Rouergue.

Navedeni projekt financiran je sredstvima Europske unije s ciljem promicanja suradnje odgojno-obrazovnih ustanova te lokalnih ili regionalnih vlasti koje se bave obrazovanjem, kako bi potakli regije na razmjenu primjera dobre prakse, razvijanje metoda održive suradnje i jačanje europske dimenzije u obrazovanju.

U sklopu ovog projekta u svibnju ove godine Pulu su posjetili predstavnici Villefranchea s učenicima srednjih škola ovog francuskog gradića. Ideja za ovaj projekt koji povezuje mlade dviju europskih regija proizašla je iz uspješne suradnje Pule i Villefranche-de-Rouergea koja je 2008. potvrđena potpisivanjem povelje o bratimljenju.

Pulska delegacija je tijekom boravka u Francuskoj implementirala niz aktivnosti koje su predviđene i financirane projektom. Učenici i profesori pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula zajedno su s francuskim partnerima pripremili specifični meni na bazi mesa boškarina i krumpira segale koji je serviran na zajedničkoj svečanoj gastronomskoj večeri.

Sudionici su nazočili predavanjima na kojima je bilo riječi o organizaciji i specifičnosti programa srednjoškolskog obrazovanja u Francuskoj te su imali prilike prisustvovati satovima nastave i kuharstva i upoznati se s lokalnim običajima i kulturom. Prisustvovali su Euro Sajmu gdje su na vlastitom štandu prigodnim promotivnim materijalima o projektu "Boškarin s krumpirom", Puli i Istri prezentirali svoju regiju.

Nastavnici i profesionalni partneri tijekom boravka razmijenili su iskustva. Prisustvovali su sastanku u Gradskoj vijećnici svih partnera kojem je nazočio i gradonačelnik Villefranchea g. Serge Roque. Na sastanku se govorilo o implementaciji i budućem razvoju projekta, aktivnostima koje sukladno projektu treba realizirati do kraja njegovog trajanja odnosno srpnja 2014. godine (izrada hrvatsko-francuskog gastronomskog rječnika). Razmotrena je i dogovorena buduća suradnja između škola i profesionalnih partnera.

Svaki uspješan projekt financiran sredstvima Europske unije, kao ovaj Grada Pule, treba poslužiti kao izvanredan primjer da je moguće uz dobru suradnju svih partnera realizirati postavljene ciljeve projekta, a to su: strukturirati i ojačati veze dvaju gradova, regija i škola zemalja partnera; promoviranje proizvoda obaju regija te razmjena iskustava u sektoru poljoprivrede i ugostiteljstva; poboljšati kvalitetu mobilnosti kod učenika, nastavnog i nenastavnog osoblja i poticanje učenja stranih jezika.