EU projekti

17/12/2013

Pula će bit domaćin završnom susretu projekta "Youth Adrinet"

Predstavnici lokalnih vlasti grada Pule i to redom gradonačelnik grada Pule Boris Miletić, zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin, pročelnik UO za društvene djelatnosti Erik Lukšić i predsjednik Odbora za obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora Valter Boljunčić susret će se u Hrvatskoj s predstavnicima lokalnih vlasti Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Završni susret partnera projekta Youth Adrinet održat će se u Puli (Hrvatska), 16. i 17. prosinca. Grad Pula je odgovoran za provedbu radnog paketa 5 "Prijelaz s teorije na praksu". Predviđeni rezultati radnog paketa 5 su eksperimentiranje na političkoj razini, stvaranje foruma mladih, stvaranje uslužnih struktura za mlade, Međunarodni sporazum o politikama mladih. Paket se sastoji od aktivnosti na 4 razine (gradska razina, srednja razina, regionalna razina i prekogranična razina) upućenih mladima i donositeljima političkih odluka koji su uključeni u procese koje je postavio projekt. Usvojena metodologija je postavila procese kontinuiranog treniranja uključenih sudionika, političara i mladih, od strane stručnjaka u području obuke. Aktivnost treniranja obraćaju posebnu pažnju na lokalne stvarnosti svakog teritorija i pristupaju u skladu s karakteristikama svih uključenih sudionika i lokalnih potreba. U rujnu 2012. obnovljen je prostor "Dnevni boravak" u DC Karlo Rojc, a kupnja informatičke i audiovizualne opreme te dijela namještaja, financirana je upravo sredstvima projekta Youth Adrinet. Partner u  projektu je udruga Alfa Albona koja je u sklopu projekta organizirala 40-satni trening za grupu od 16 mladih iz Pule, pretežno na temu poduzetništva i socijalnog poduzetništva. Sudionici treninga zatim su sudjelovali na 40-satnim radionicama koje su tijekom rujna održane u svakom gradu-partneru, pa tako i u Puli gdje je proteklog tjedna uspješno završena radionica za mlade iz Jadranske euroregije. Do kraja projekta, Alfa Albona zadužena je da, u suradnji s Gradom, objavi publikaciju koja će poslužiti kao temelj za kreiranje strategije za mlade u Puli.

Ovo je zadnji susret partnera prije zaključenja projekta u siječnju 2014, na kojem će sudjelovati predstavnici lokalnih vlasti svih partnera (iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije) te predstavnici mladih koji su sudjelovali u aktivnostima projekta Youth Adrinet u proteklih dvije i pol godine.

Susret će sudionicima dati priliku da prikažu rezultata projekta Youth Adrinet:  snažno umrežavanje mladih Jadransko-jonskog bazena, analiza  politika za mlade na područjima iz kojih dolaze partneri, izrada smjernica i preporuka vezano uz politike za mlade, stvaranje centara za mlade (Forumi, Informacijski centri namijenjeni mladima, Multimedijalni i komunikacijski centri), kreiranje obrazovnih i informacijskih smjernica koje se odnose na samozapošljavanje (poduzetništvo) mladih, promicanje kulturne razmjene između mladih.

Susret u Puli će također biti prilika da se razmotri tema održivosti projekta, što predstavlja osnovu za jamčenje kontinuiteta projektnih inicijativa te će predstavnici  lokalnih vlasti, slijedom toga, potpisati Memorandum o razumijevanju kojim se obvezuju održati mrežu koja je projektom kreirana.

Memorandum o razumijevanju koji će se u Puli službeno uručiti predstavnicima Jadranske euro-regije, odnosi se također na prioritete Politika za mlade u jadransko-jonskoj regiji za slijedećih sedam planskih godina. Prioritete su identificirani na područjima iz kojih dolaze partneri projekta kroz dijalog političara i mladih.