EU projekti

17/12/2013

Uskoro završna konferencija Youth Adrinet projekta

Grad Pula odabran je  za domaćina završne konferencije projekta Youth Adrinet koji završava u siječnju 2014. godine.  Potpisivanje zajedničke agende svih sudionika konferencije održat će se u utorak, 17. prosinca 2013. godine u hotelu Park Plaza.

Prema riječima pročelnika UO za društvene djelatnosti Erika Lukšića radi se o europskom projektu podijeljenom u šest radnih paketa u kojem osim Pule sudjeluje još 12 partnera i to iz Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Albanije, a od hrvatskih partnera u projekt je uključen i Grad Dubrovnik.  Želju da se čuje glas mladih Lukšić je istaknuo kao glavni smisao ovog projekta.  Dodao je kazao kako je Grad Pula iz sredstava projekta opremio prostor Dnevnog boravka u Rojcu i dao na korištenje Savezu udruga Rojc i ostalima koji nemaju svoj prostor.

Pomoćnica pročelnika Jasmina Nina Kamber kazala je kako je prema zadnjem istraživanju Pula zauzela visoko mjesto na ljestvici gradova koji brinu o mladima i poduzimaju konkretne aktivnosti vezano za uključivanje mladih u zajednicu. Istaknula je kako Pula ima kvalitetnu suradničku platformu s udrugama koje se bave mladima i Savjetom mladih Pule.

"S udrugom Alfa Albona Grad Pula potpisao je ugovor u lipnju 2013. godine" , istaknuo je predsjednik udruge Alen Halilović koji je nadodao kako je udruga u sklopu projekta organizirala trening na temu poduzetništva i socijalnog poduzetništva. Organizirane su radionice u svakom gradu-partneru pa tako i u Puli. Tijekom listopada Pulu je posjetila još jedna grupa mladih iz Jadranske euroregije i to posebnim autobusom nazvanim Adribus. "Završni moment je izrada publikacije u suradnji s Gradom Pulom koja će poslužiti kao temelj za kreiranje strategije za mlade u Puli", kazao je Halilović.

Cilj projekta Youth Adrinet  uspostava je institucionalne suradnje među zemljama Jadranske euroregije na području politika za mlade. Specifični ciljevi projekta uključuju izradu analize o trenutnom stanju politika za mlade u svakoj pojedinoj zemlji te kreiranje kvalitetnijeg modela upravljanja sukladno njezinim rezultatima i to kroz mobilnost mladih, edukaciju i radionice. Youth Adrinet financiran je iz fonda Europske unije IPA Cross Border Cooperation, a u njemu Grad Pula kao partner sudjeluje od travnja 2011. godine s  predviđenim  iznosom od 224.010,00 eura koji je nakon decommitmenta smanjen na 169.010,00 eura. Ukupni budžet projekta iznosi 3.640.321,60 eura.