EU projekti

12/02/2014

Održan sastanak o izradi Studije o održivom urbanom razvoju

Danas se u Komunalnoj palači održao s čelnicima Grada Pule sastanak na temu izrade Studije o održivom urbanom razvoju sklopu projekta "Potpora jačanju regionalne i teritorijalne dimenzije u programskim dokumentima za EU fondove 2014-2020", Za provođenje projekta nadležno je  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Glavni cilj i svrha ovog projekta je pružanje informacija potrebnih za donošenje odluka i jačanje kapaciteta za učinkovito upravljanje i poboljšanje korištenja sredstava iz fondova EU-a. Propisi obvezuju da se u okviru Kohezijske politike minimum 5% financijskih sredstava dobivenih iz Europskog fonda za regionalni razvoj uloži u Održivi urbani razvoj.

U ime Grada Pule obratio se zamjenik gradonačelnika Fabrizio Radin koji je u svom govoru kratkim crtama prisutnima predstavio grad. Dok je voditeljica odsjeka za međunarodnu suradnju i europske politike Kristina Fedel Timovski dala pregled važnijih gradskih projekata koji se planiraju za razdoblje 2014-2020. Predstavila je projekte koje je odsjek prijavio za baze podataka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, projekte prijavljene na natječaj za dobivanje tehničke pomoći i sufinanciranja projektne dokumentacije pri istom ministarstvu te projekata prijavljenih za financiranje pri ostalim ministarstvima Republike Hrvatske.

Ines Franov Beoković, voditeljica službe Uprave za regionalni razvoj pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije istaknula je kako je svrha ovog sastanka raspraviti i razmijeniti informacije koje bi pripomogle u izradi budućih smjernica i otkrivanju nekih novih područja kojima teži. Također je kazala da im je bitno pri izradi Studije dobiti informacije iz prve ruke na terenu, a ne samo na temelju upućenog upitnika. 

Na sastanku su prisustvovali osim gore navedenih zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnici upravnih odjela Grada Pule, predstavnik Istarske razvojne agencije te voditelj projektnog tima Richard Harding i stručnjak za istraživanje gospodarskog razvoja Alec Fraser koji su također održali kratke prezentacije.

Među prisutnim pročelnicima Giordano Škuflić, pročelnik UO za prostorno uređenje naglasio je problematiku vezano za konzervatore, odnosno davanja suglasnosti a posebice za prenamjenu vojnih objekata koji su kategorizirani kao nepokretna društvena imovina.

Pročelnica Službe za zastupanje Grada Gordana Lanča istaknula je problematiku rješavanja imovinsko pravnih odnosa po pitanju vojnih objekata na području grada Pule a koji se posebno odnose na Državnu upravu za državnu imovinu. Na to je predstavnica ministarstva kazala da će ministarstvo posredovati u rješavanju imovinsko pravnih odnosa u slučaju da su isti predmeti vezani za razvoj projekata.

Nikolina Radulović, p.o. gradonačelnika pročelnica Službe za unutarnju reviziju naglasila je aktivnosti na području energetske učinkovitosti koje provode komunalna poduzeća u većinskom i stopostotnom vlasništvu Grada. Na temu se nadovezala Mirna Radolović, pomoćnica pročelnika UO za komunalni sustav i imovinu koja je naglasila da je uspostavljen pod odsjek za energetsku učinkovitost koji je zadužen za provođenje projekta iz tog područja unutar navedenog odjela.