EU projekti

22/05/2014

U Puli obilježen Dan Europe

9. svibnja 2014. godine se na tržnici u Puli obilježio Dan Europe. Na prigodnom štandu predstavljene su i aktivnosti EU projekta "Boškarin s krumpirom"  financiranog iz  programa Comenius Regio partnerstva.
Ideja za ovaj projekt koji povezuje mlade dviju europskih regija putem gastronomije proizašla je iz uspješne suradnje Pule i Villefranche-de-Rouerguea. Projekt je započeo 1. kolovoza 2012. i traje do 31. srpnja 2014. te su do sada, kako je predviđeno projektnim planom implementirane sve aktivnosti , a to su: razmjene putem interneta radi upoznavanja škola koje sudjeluju u projektu; izrada reklamnih plakata o navedenim proizvodima; izrada brošure o Puli i  Istri na hrvatskom i francuskom jeziku; izrada kulinarskog hrvatsko-francuskog rječnika; pedagoške razmjene u okviru ugostiteljstva, poljoprivrede i učenja francuskog jezika i susret sa stručnjacima iz poljoprivrednog sektora; priprema specifičnog menija; francuska mobilnost u Hrvatsku i posjeta Puli i Istri kao i prisustvo pulskih predstavnika na gradskom sajmu u Villefrancheu te predstavljanje Istre i Comenius Regio programa francuskoj javnosti.
Partneri u projektu, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula postavili su prigodan štand na pulskoj tržnici. Sudjelovali su učenici škole, kao i oni učenici koji su bili uključeni u projekt "Boškarin s krumpirom". Svi oni podsjetilis su građane Pule i ostale zainteresirane prolaznike, na hrvatskom i na stranim jezicima na važnost ovog datuma. Dijelili su prigodne materijale o EU kao i slastice u europskim bojama koje su sami pripremili. Predstavili su materijali o Villefranche-u i projektu.
Gimnazija Pula, također jedan od partnera u projektu, obilježila je Dan Europe u školi te su uz kulturno-umjetnički program predstavili specimen hrvatsko-francuskog rječnika "Boškarin s krumpirom ''.  Srednja škola Mate Balota Poreč je pak obilježila Dan Europe na Dan Grada Poreča, 30. travnja. Na trgu u gradu postavili su štandove gdje su prezentirali projekt "Boškarin s  krumpirom" te najavili nove projekte.