EU projekti

24/06/2014

Održana završna konferencija projekta METRIS PLUS

Jučer je u Zajednici Talijana Pula, održana je završna konferencija projekta METRIS PLUS. Konferencija, čiji su organizatori bile  Istarska županija i Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., okupila je partnere i suradnike projekta, stručnjake iz područja pročišćavanja otpadnih voda, predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave te gospodarstvenike. Konferencija je organizirana s ciljem predstavljanja rezultata projekta te mogućnosti njihove primjene, kao i primjera dobre prakse u području pročišćavanja otpadnih voda.

Metris Plus je inovativni projekt koji je rezultirao postavljanjem pilot uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u kampu Stupice u Premanturi. Uređaj je postavljen pred godinu dana i kako je istaknula voditeljica projekta Tea Gobo, u agenciji su prvim su rezultatima i više nego zadovoljni.
"˜Vrlo smo zadovoljni rezultatima, radi se o kvalitetnom uređaju koji je pogodan za dislocirane lokacije, manje sredine, sela ili pak turistička naselja. Naš pilot projekt će trajati ukupno 3,5 godina"™, pojasnila je Gobo.

Ukupna vrijednost projekta je 1.768.374,00 EUR, od čega je iz sredstava Europske Unije kroz program prekogranične suradnje IPA Adriatic sufinancirano 85 % odnosno 1.503.117,90 EUR.

Direktor IDA-e Boris Sabatti je naglasio da će se budućnost Istarske razvojne agencije i nadalje kretati u smjeru inovacija, u planu je suradnja s osnovnim i srednjim školama, te fakultetima, kao i sa Zajednicom tehničke kulture, a sve u cilju što ranijeg upoznavanja djece i mladih s poduzetništvom i inovacijama.
Naglasio je da je IDA do sada implementirala ukupno 28 projekata, iz fondova EU povukla je 33.500.000 kuna, a projekti su ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna. IDA je tako jedan od osnivača brojnih klastera koji djeluju danas u Istri, to su automobilski, transportni, klaster vinarstva, maslinarstva, laboratorija i drugih klastera. IDA kontinuirano radi i na razvoju ljudskih resursa, do sada je organizirala 276 seminara koji je pohađalo 5.500 polaznika, što iz privatnog, što javnog sektora.

"˜Od Metris-a smo došli do Metris-a Plus, realizirali smo Tehnološki inkubator, dok smo kroz projekt Istralab objedinili znanstveno israživački centar u Istarskoj županiji"™, izjavio je Sabatti, te dodao da IDA danas osigurava najpovoljnije kamate, od 2 do 6% za tvrtke, do sada je izdala 103 jamstva za poduzetnike, te je osigurala pola milijuna kuna za poduzetničke pothvate. 

U ime Grada Pule, okupljenim stručnjacima, partnerima projekta i medijima se obratio dogradonačelnik Fabrizio Radin koji je pohvalio rad stručnjaka koji sudjeluju i u radu jedinica lokalne samouprave i gospodarstvenika, te kazao kako projekt Metris Plus spada u važnije do sada realizirane projekte.

Čestitke Sabattiju i timu stručnjaka Istarske razvojne agencije uputio je i istarski župan Valter Flego koji je kazao kako je IDA postala samoodrživa agencija koja samostalno osigurava plaće svojih djelatnika, te predstavlja servis koji služi gospodarstvu i poduzetnicima. 

"˜Ipak, osim zaštite okoliša, najveću vrijednost vidim u ljudima. Uspjeli smo objediniti sve znanstvene institucije, umrežili smo stručnjake po sistemu "˜3 i"™ - inovacije, investicije i izvoz što nas može izvući iz krize, te smo postigli sinergiju o kojoj druge županije maštaju"™, rekao je Flego i dodao da će Istarska županija i ovim projektom kreirati nove trendove u zemlji.