EU projekti

21/10/2014

Australiju i Istru vežu teme turizma, školstva i brodogradnje

Danas je u Komunalnoj palači održan prijem Veleposlanice Australije u Republici  Hrvatskoj,  Nj.E. gđa Susan Cox kojemu su nazočile zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci i zamjenica župana Viviana Benussi. Na sastanku je ponajviše bilo govora o aktualnim temama koje su zajedničke za Istru i Australiju, poput turizma, školstva i brodogradnje.

"Izuzetna nam je čast što ste u posjeti našoj Županiji i Gradu" kratko je kazala zamjenica gradonačelnika te je nadodala kako vjeruje da će kroz ovaj posjet imati prilike upoznati se s poviješću, kulturom i tradicijom našega kraja. Ukratko je predstavila grad, osvrnula se na važne projekte u turizmu s naglaskom na spektakl gladijatora u Areni i "Svjetleće divove" koji su najbolji pokazatelj kako industrija može služiti u svrhu turizma.

"Potencijalna suradnja bi se ponajprije mogla ostvariti na polju visokoškolskih institucija kroz takozvanu ljetnu školu, a na polju gospodarstva zainteresirani smo za granu brodogradnje koja je jednako tipična i za Australiju" kazala je veleposlanica Australije. Također je izrazila uvjerenje da postoji mogućnost povećanja broja dolazaka australaca jer je Istra bogata kulturnim nasljeđem, poviješću i gastronomijom, svime onime što australci traže prilikom biranja destinacije za odmor. Motiv sastanka je i taj što zaista veliki broj istrana živi u australskoj dijaspori. Na tu temu se nadovezala zamjenica župana koja je istaknula kako je  navedena činjenica dodatan razlog za ostvarivanje jačih međusobnih veza.