EU projekti

28/10/2014

Veleposlanica NR Kine Deng Ying u posjetu Gradu Puli

Povodom službenog posjeta Veleposlanice Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj NJ.E. Deng Ying Puli održan je prijem u prostorijama Komunalne palače na kojem su uz domaćina gradonačelnika Pule Borisa Miletića prisustvovali i zamjenica Istarskog župana Viviana Benussi, prva tajnica Veleposlanstva Qu Huibin i treći tajnik Veleposlanstva Wang Yucai te predsjednica Hrvatsko-kineskog kulturnog centra Lily Liu Liying.

Gradonačelnik se nakon izrečene dobrodošlice zahvalio veleposlanici na prekrasnim riječima kojima je opisala Pulu i Istru. "Iako smo relativno mali grad naspram vaših u Kini, ponosni smo na našu kulturnu baštinu i spomenike za koje vjerujemo da su jedan od glavnih razloga posjete velikog broja kineskih turista našem gradu" kazao je gradonačelnik. Od brojnih mogućnosti proizašlih iz razgovora a koje se odnose na daljnju suradnju Istre i Hrvatske sa Kinom gradonačelnik je izdvojio mogućnost unaprjeđenja i poboljšanja gospodarskih veza te nadogradnju na poljima kulture i turizma. Prema riječima gradonačelnika na prijemu je bilo govora i o temama kako bolje zračno povezati Pulu i Hrvatsku sa Kinom i pritom efikasnije urediti vizni režim te o mogućnostima kargo prijevoza i prednostima koje pruža geografski položaj Pule naspram Europe.

Zamjenica župana je istaknula kako je Istarska županija kroz svoju povijest bila mjesto susreta različitih kultura te ju upravo to čini posebnom. Složila se gradonačelnikovom izjavom da je potrebno što više napora usmjeravati ka gospodarstvu i obrazovanju kao jednim od osnovnih temelja za kvalitetni razvoj županije.

U svom kratkom posjetu Istri NJ.E. Deng Ying je do sada posjetila gradove Poreč i Rovinj, a ljepote Istre opisala je starom kineskom uzrečicom "sto puta slušati nije isto kao i jednom vidjeti". Također je kazala kako NR Kina i RH dogodine slave desetu godišnjicu partnerstva i prijateljstva, a upravo u to ime veleposlanica želi realizirati i uspostaviti jednu praktičnu suradnju. "Pošto je Istra čuvena po turizmu, smatram da u budućnosti upravo na tu granu trebamo staviti akcent, a uz to želja nam je  razmijeniti iskustva i uspostaviti dobru suradnju i na polju obrazovanja" naglasila je veleposlanica. "Mi u pulskom sveučilištu vidimo partnera te vam predlažemo suradnju u obliku stipendija za studente koji su zainteresirani učiti kineski jezi" za kraj je izdvojila Ying, a gradonačelnik se veleposlanici zahvalio na značajnoj ponudi.