EU projekti

30/10/2014

Održan sastanak partnera na projektu ADRIFORT

U Grčkom Corfu održan je sastanak svih partnera na projektu ADRIFORT među kojima je sudjelovao i Grad Pula kao grad parter projekta zajedno sa Sveučilištem Juraj Dobrile.

Glavna tema radnog sastanka bilo je izvještavanje svakog pojedinog partnera o napretku i eventualnim problematikama te zajedničkim aktivnostima poput izrade publikacije i istraživačkog rada koji se odnosi na utvrde, njihovo očuvanje i namjenu. Naime, svaka država partner ima svoju utvrdu koju želi revitalizirati, zaštititi ili pak obnoviti.

"Na Corfu smo se našli povodom nastavka zajedničke suradnje na projektu Adrifort, a ovom smo prilikom razmijenili nova iskustva i mišljenja. Upravo ova destinacija nam je poslužila kao jedna ogledni primjer, odnosno svojevrsni rezime pozitivnih, ali i negativnih iskustava koje bi nam trebali služiti kao dobar primjer pri iznalaženju rješenja za naše utvrde", istaknuo je pročelnik UO za prostorno uređenje Giordano Škuflić u svom obraćanju skupu i iskoristio priliku kako bi zahvalio svim partnerima na uspješnom dosadašnjem radu te dodao kako  se veseli i budućim zajedničkim aktivnostima. Škuflić je naglasio kako Grad Pula u ovom projektu sudjeluje upravo iz želje za očuvanjem postojećih utvrda i fortifikacija koje do dana današnjeg nisu u funkciji javnog mijenja, a cilj ih je urediti i sanirati na način da budu pristupačne kako svim građanima grada Pule tako i turistima koji dolaze u posjet našem gradu.

"Kroz ovaj projekt razmjenjujemo mišljenja i razvijamo suradnju s ostalim gradovima partnerima koji imaju slična iskustva u uređenju lokacija poput ove naše. Pet lokacijskih pozicija se uređuje na području našega grada, od čega su dvije utvrde i tri bitnice do sada isključivo korištene u vojne svrhe. Vjerujem da ćemo kroz partnerski rad što kvalitetnije i u što većem obimu urediti postojeće objekte i to u skladu sa zakonom i zahtjevima nadležnih institucija. Kako bi utvrde bile u sprezi s turizmom i s ostalim naseljima Grada, lokacija će biti povezana raznim biciklističkim i pješačkim stazama, a uredit će se i okolne šume i ostali okoliš. Naime, u dosadašnjem djelu našeg rada akcent je bio na  fizičkom čišćenju i omogućavanju pristupa navedenim objektima, a u drugoj fazi slijedi izrada vrlo kompleksne i složene potrebne dokumentacije, dodao je Škuflić.

Sastanku u Corfu prisustvovali su i partneri iz Italije (Regija Veneto, Grad Venezia, Sveučilište Ca Foscari iz Venezie i Grad Ravenna), Crne Gore (Grad Kotor), Grčke (Grad Corfu), a dok partneri iz Regije Apuglia Italija i Albanije također sudjeluju u projektu no ovog puta nisu prisustvovali sastanku.

Ovo je bio posljednji zajednički sastanak prije završne konferencije koja će se održati u Puli tijekom 2015. godine.