EU projekti

18/05/2015

Potpisan Sporazum o partnerstvu na projektu PUT UP ISTRE

Danas je u prostorijama Istarske županije održano potpisivanje Sporazuma o partnerstvu na projektu PUT UP ISTRE među partnerima Zavodom za prostorno uređenje Istarske županije, Gradom Pula, Gradom Buzetom, Gradskom općinom Kopar, Regionalnim razvojnim centrom Kopar te Sveučilištem u Ljubljani (Fakultetom za arhitekturu).

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije kao voditeljica projekta Ingrid Paljar kazala je kako je projekt kandidiran još 2012., a da je ove godine u Ljubljani potpisan Ugovor o sufinanciranju čime su se otvorila vrata današnjem potpisivanju Sporazuma o partnerstvu. "Cilj ovog projekta je predstaviti zajedničku razvojnu viziju i koncept razvoja za jedinstveno područje Istre koje je gospodarski i geografski vrlo slično" istaknula je Paljar te je nadodala da je projekt poseban po tome što se po prvi puta prezentira prostorno uređenje teritorija cjelovite Istre, unutrašnjosti i priobalja. "U sklopu projekta izradit će se jedna zajednička studija s time da će naglasak biti stavljen na posebne prostorne cjeline: obala, granično područje, i razvojne centre Buzet, Pula i Kopar" istaknula je Paljar.

Ispred Grada Pule, kao grada partnera, potpisivanju Sporazuma nazočila je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci koja je kazala kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za grad, jer će se uz pomoć sredstava koje je Pula dobila kroz ovaj projekt izraditi Idejni projekt uređenja gradske Rive, Elaborat zaštite okoliša, pokrit će se troškovi nabave ArcGis mrežne licence kao i edukacije. "Ovo su konkretni potezi ka osmišljavanju i uređenju gradske Rive i ostvarivanju cilja da se grad Pula vrati moru." Zaključila je Puh Belci.

Projekt PUT-UP ISTRA financira se unutar operativnog programa IPA prekogranične suradnje Slovenija - Hrvatska 2007.-2013. Ukupna vrijednost projekta iznosi nešto manje od 670 tisuća eura, od čega Gradu Puli pripada 123 tisuće eura. Predviđeno vrijeme trajanja projekta je 15 mjeseci.