EU projekti

20/05/2015

Kroz projekt SAMPLE Pula podržava prava manjina na različitim razinama vlasti

U prostorijama Komunalne palače održana je danas tiskovna konferencija za medije na kojoj su zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin te koordinatori projekta Klara Udovičić i Tihomir Brčina predstavili dosadašnji tijek EU projekta SAMPLE kojeg Grad Pula provodi s ciljem usavršavanja i poboljšanja aktivnosti na području prava manjinskih skupina u Puli.  

 "Budući je Grad Pula dvojezični grad, uporaba manjinskog talijanskog jezika propisana je Statutom Grada Pule te za navedeni projekt imamo podršku Vijeća Europe", kazao je zamjenik gradonačelnika te nadodao da je Grad iz europskih fondova za provedbu ovog projekta dobio sredstva u visini od 20.000 eura.

"Unutar godine dana, koliko projekt traje, financirat će se dodatna edukacija talijanskog jezika za 30 djelatnika gradske uprave u trajanju od 70 sati", istaknuo je Radin te nadodao kako će se osim stručne edukacije provoditi razne aktivnosti istaknute u programu. Predviđeno je postavljanje određenog broja dvojezičnih prometnih znakova, natpisa i oznaka u uredima, prevodit će se i objaviti javne isprave i obrasci na hrvatskom i talijanskom jeziku koji se koriste u službene svrhe, izradit će se brošure sa svrhom informiranja javnosti te će se održati dva seminara. Radin je istaknuo da vjeruje u uspjeh provedbe spomenutog projekta te kako se nada da će Pula poslužiti kao primjer dobre prakse i ostalim gradovima i općinama u Hrvatskoj.

Osim Pule, u ovom projektu u Hrvatskoj sudjeluju i Grad Pakrac, Općina Kneževi vinogradi, Grad Čakovec, Općina Gračac i Općina Bogdanovci.

Projekt SAMPLE (Strengthening the Administration for  Minority People Leads to Equality) zajednički je projekt Europske unije i Vijeća Europe koji je fokusiran na poboljšanje ostvarivanja prava manjina na različitim razinama vlasti u jugoistočnoj Europi na temelju standarda Vijeća Europe u ovoj oblasti, a posebice na temelju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina (FCNM) i Europske povelje za regionalne i manjinske jezike (ECRML) koje je i Hrvatska ratificirala. Zemlje korisnice ovog zajedničkog projekta su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" i Kosovo.