EU projekti

13/07/2015

Održana radionica "Unapređenje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Europi"

U okviru zajedničkog projekta Europske Unije i Vijeća Europe pod nazivom "Unapređenje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Europi", tajništvo projekta organiziralo je u Čakovcu radionicu o Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina i Europskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima. Ispred Grada Pule-Pola, prisustvovali su zamjenik gradonačelnika i nositelj projekta Fabrizo Radin, voditeljica projekta Klara Udovičić i suradnik na projektu Tihomir Brčina te predstavnici ostalih partnerskih gradova.

Cilj radionice bio je da se predstavnici šest lokalnih uprava (Bogdanovci, Čakovec, Gračac, Kneževi vinogradi, Pakrac i Pula) upoznaju sa sporazumima Vijeća Europe, koji osim što su pravno obavezujući instrumenti važna su vodilja ovog projekta. Radionicu je organizirao koordinator projekta za Hrvatsku Vedran Majstorović a predavanja je održala voditeljica projekta Aleksandra Vujić. Predstavnici lokalnih uprava raspravljali su o međunarodnim obavezama i konkretnim barijerama s kojima se susreću na lokalnom nivou te su ujedno i razmijenili iskustva iz projekata koje provode na tom području. Tom prigodom, Gradu Puli uručena je ploča o sudjelovanju u EU projektu "Unapređenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Europi".

Riječ je o zajedničkom projektu Europske unije i Vijeća Europe koji se fokusira na poboljšanje ostvarivanja prava manjina na lokalnoj razini vlasti u jugoistočnoj Europi na temelju standarda Vijeća Europe, Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina i Europske povelje za regionalne i manjinske jezike. Uz Hrvatsku, zemlje korisnice ovog zajedničkog projekta su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" i Kosovo.