EU projekti

07/12/2015

Grad Pula-Pola partner u projektu NETCET mreže - monitoring i zaštita morskih kornjača i sisavaca u Jadransko-Jonskom moru

Zamjenik gradonačelnika  Fabrizio Radin zajedno sa savjetnicom za projekte Klarom Udovičić te predstavnicima Akvarija - edukativnog centra Pula,  Karin Gobić i Zoranom Mičićem sudjelovali su u Veneciji na završnoj konferenciji Mreže za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu i Jonskom moru (NETCET). Riječ je o projektu financiranom u sklopu IPA Adriatic CBC Programa, unutar Prioriteta 2 "Prirodni i kulturni izvori i sprječavanje rizika".

Glavni cilj ovog programa prekogranične suradnje je jačanje mogućnosti održivog razvoja Jadranske regije kroz usklađenu strategiju djelovanja među partnerima iz 5 zemalja programom obuhvaćenog područja. Svrha NETCET projekta je razviti zajedničku strategiju zaštite skupine kitova i morskih kornjača u Jadranu, njihovo evidentiranje i spašavanje kroz regionalnu suradnju.

Na konferenciji, na kojoj je sudjelovalo 28 gradova iz pet zemalja pripadnica jadransko-jonskog bazena, predstavili su se do sada postignuti rezultati te primjeri dobre prakse u zaštiti ugroženih morskih vrsta. Ovaj susret iskoristili su i razni stručnjaci da razmijene iskustva s donositeljima odluka na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini kako bi donijeli zajedničke okvire rada te učinkovitu dugoročnu strategiju zaštite.