EU projekti

26/02/2016

Predstavnica Grada Pule-Pola sudjelovala u okruglom stolu "Održiva mobilnost - kako smanjiti utjecaj prometa na kvalitetu zraka?

U želji da se potakne rasprava i unapređenje trenutnog sustava prometa i mobilnosti u gradu Puli Udruga Zelena Istra jučer je u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc organizirala okrugli stol: "Održiva mobilnost - kako smanjiti utjecaj prometa na kvalitetu zraka" na kojemu su ispred Grada Pule sudjelovale predstavnica Grada Pule-Pola.

Na okruglom stolu raspravljalo se o pitanjima: Kakav je utjecaj prometa na kvalitetu zraka i života u gradovima? Gdje se građani mogu informirati o kvaliteti zraka u Istarskoj županiji? Koje mjerne postaje mjere utjecaj prometa na kvalitetu zraka u Puli? Što je to održiva mobilnost? Planiraju li se biciklističke staze u gradu Puli? Koji su primjeri dobre prakse? Imamo li efikasan javni gradski prijevoz?

Izlagači i sudionici okruglog stola bili su Vedran Vađić, dipl. ing., viši stručni savjetnik u Odsjeku za kakvoću zraka, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Marko Stančec iz Sindikata biciklista, Zagreb, koji je predstavio planiranje biciklističkog prometa u kontekstu prostornog planiranja, održivi promet i važnost održivog urbanog planiranja te primjere dobre prakse. Predstavnica Grada Pule-Pola Kristina Fedel Timovski, predstavila je pozitivne rezultate projekta MOVE SMART i širenja sustava e-bicikala "Bičikleta", a ujedno je predstavila rad i ulogu Informacijskog centra Europe Direct Pula-Pola u informiranju europskih građana na lokalnoj razini. Direktor Pulaprometa, Igor Škatarupoznao je sudionike sa postojećom situacijom JGP-a kao i novim razvojnim projektima. Moderatorica okruglog stola koji se organizirao u sklopu projekta  "Zeleni telefon-zaštitom okoliša do zaštite zdravlja-prioritet zrak" kojeg Zelena Istra provodi u suradnji s Istarskom županijom i Zavodom za javno zdravstvo IŽ, bila je Irena Burba iz Zelena Istre.

Nakon pozitivne rasprave brojnih sudionika o održivoj mobilnosti te kako smanjiti utjecaj prometa na kvalitetu života, Kristina Fedel Timovski pozvala je sve prisutne na nastavak rasprave i sudjelovanje u radionici na temu "Održive urbane mobilnosti" koju će u Tjednu mobilnosti Europske unije u rujnu kao dio svojih aktivnosti organizirati Informacijski centar Europe Direct Pula-Pola.