EU projekti

01/06/2016

Uz nagradnu igru i potrošačke grupe do uštede energije u vašem domu

Kako promovirati energetsku učinkovitost u kućanstvima? Naravno, kroz informiranje građana, ali i kroz neke "nekonvencionalne" inicijative poput nagradnih igarai grupne kupovine, pokrenute u okviru europskog projekta FIESTA - Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima, kojime se proteklih godinu dana nastoji potaknuti kućanstva na primjenu navika i uštedu energije u domovima te istovremeno pomoći u snižavanju režijskih troškova, ali i doprinijeti ekološkom otisku obiteljskih kućanstava.

FIESTA energetski help-deskovi, odnosno besplatni informativni punktovi za građane uspostavljeni u svim gradovima koji sudjeluju u projektu, uskoro će pokrenuti nagradnu igruu kojoj će moći sudjelovati obiteljska kućanstva koja se prijave za besplatnu energetsku analizu svoga doma, ili sudjeluju na nekoj od FIESTA edukativnih radionica. Nagrade se razlikuju od grada do grada, a uključuju različite energetski učinkovite uređaje i sustave, od televizora A+++ klase i odvlaživača zraka do klima uređaja, a sve u svrhu povećanja osviještenosti i učinkovitijeg korištenja energije u domovima.

S istim ciljem projekt FIESTA promovira i osnivanje lokalnih potrošačkih grupa, odnosno grupnu kupovinu kućanskih uređaja A+++ klase i sustava obnovljivih izvora energije, pod povoljnijim uvjetima. U pojedinim će gradovima biti osnovane nove potrošačke grupe, dok će se neki gradovi priključiti inicijativama koje već postoje u okviru europskog projekta CLEAR, financiranog u okviru programa Inteligentna energija.

Rezultati postignuti tijekom prve godine trajanje projekta su iznimno pozitivni: napravljeno je 506energetskih savjetovanja (što obuhvaća obiteljska kućanstva u Italiji, Španjolskoj, Bugarskoj, Cipru i Hrvatskoj), održano 100radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, građane i poduzetnike, te je osmišljeno 11prigodnih nagradnih igara za obitelji koje se uključe u projektne aktivnosti, dok će do kraja projekta u listopadu 2017. godine biti pokrenuto još nekoliko zanimljivih inicijativa.

Hrvatski gradovi uključeni u projekt, a u kojima djeluju FIESTA energetski info pultovi kojima se možete obratiti s pitanjima vezanima uz energetsku učinkovitost u kućanstvima, su Rijeka, Zadar i Pula. Također, posjetom FIESTA energetskom info-pultu ili putem mrežnih stranica www.fiesta-audit.eujoš je uvijek moguće predbilježiti se za besplatnu energetsku analizu vašeg doma, kojom uz praktične savjete o mogućem smanjenju režijskih troškova dobivate i mogućnost sudjelovanja u FIESTA nagradnoj igri te osvajanja vrijednih nagrada.

Grad Pula-Pola će u nadolazećih tri mjeseca organizirati informativne radionice o ciljevima projekta za upravitelje zgrada i preprodavače rashladnih sustava te radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Projekt FIESTA, koji koordinira Znanstveni park AREAiz Trsta, okuplja 5 tehničkih partnera(1 iz svake uključene države) i 14 gradova s preko 50.000 stanovnika.  Ukupan proračun projekta iznosi gotovo 2,4 milijuna eura.

Pogledajte FIESTA kratke animirane filmove o energetskoj učinkovitosti u kućanstvima: www.youtube.com/watch?v=oQyHTQL6YMc

Kontakt: enu@pula.hr