EU projekti

05/07/2016

Potpisan sporazum u sklopu projekta Life Sec Adap

Danas je u prostorijima IDA - Istarske razvojne agencije u Puli potpisan sporazum u sklopu projekta Life Sec Adap kojim se 6 istarskih gradova priprema na prelazak na obnovljive izvore energije te smanjenje upotrebe konvencionalnih izvora energije.

Direktor IDA-e Boris Sabatti uvodno je pozdravio sve okupljene istaknuvši kako se ovim "Novim integriranim sporazumom gradonačelnika o klimi i energiji", svi gradovi potpisnici obvezuje na poštivanje niza protokola i poduzimanje dodatnih mjera s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i održivog razvoja pa tako i očuvanja klime odnosno svođenja klimatskih promjena na najmanju moguću mjeru.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić podsjetio je prisutne na važnost borbe protiv zagađenja okoliša i očuvanja zdravlja prirode koja će znati živjeti i bez nas no mi bez nje ne možemo. "Grad Pula je do sada proveo već niz mjera, temeljem obaveza iz Sporazuma 2011. godine, a pristupanjem novoj, predmetnoj inicijativi obvezuje se nastaviti u tom smjeru te intenzivirati sve aktivnosti koje doprinose postizanju novo zacrtanih ciljeva." - rekao je Miletić.

Gradonačelnik Labina Tulio Demetilka okupljenima je predstavio važne i značajne uspjehe Grada Labina u borbi protiv klimatskih promjena. "Prvi smo bili pri uvođenju energetske obnove zgrada, postavljanju punionice za električne automobile i obnovi električne rasvjete u našem gradu."

Istarski župan Valter Flego istaknuo je kako je sretan i ponosan i kao župan, ali i kao stanovnik Istre i član odbora regija i zaštitu okoliša, na uspješnom provedbi projekta City Sec . "Borba protiv klimtaskih projekta jedna je od najvažnijih projekata EU, i ona se odvija na način da je upravo lokalna zajednica trebaju na svom području konkretnim mjerama i aktivnostima pridonijeti smanjenju onečišćenja zraka, odnosno ispuštanja CO2 i drugih stakleničkih plinova u našu atmosferu." - rekao je Flego.

Projekt  Life Sec Adapt kao cilj ima osposobljavanje jedinica lokalne samouprave za prilagodbu na klimatske promjene kroz cijeli niz aktivnosti koje će se realizirati u projektu, a željeni rezultati su stvaranje dokumenata - Akcijskih planova i Strategija vezanih za prilagodbu na klimatske promjene.
Projektni period je od 1.09.2015. do 31.12.2018. godine. Ukupan proračun projekta iznosi 3.213.785,00 eura, od čega se 60% sufinancira iz Programa LIFE koji je financiran je iz fondova EU, a koristi se u rješavanju okolišnih i klimatskih politika. Sredstva za Grad Pulu predviđena su u ukupnom iznosu od 117.282,00 eura od čega je 66.882,00 eura EU sredstava. Od navedenog,  najviše sredstava (80%) predviđeno je za osoblje i stručnjake na projektu. Planirane aktivnosti u projektu provoditi će se kroz cijeli implementacijski period, na međunarodnoj razini koja je geografski povezana i omogućuje integriranje politike vezane za klimatske promjene na šire područje s istovjetnim objektivima.