EU projekti

19/09/2016

Biciklističko razgledavanje štinjanskih utvrda i edukativne šetnje za djecu u sklopu Europskog tjedna kretanja

Biciklističko razgledavanje štinjanskih utvrda u organizaciji Obrta "Sepe" jedna je od današnjih aktivnosti u sklopu Europskog tjedna kretanja posvećenog održivom urbanom prometu, koji traje sve do 22. rujna. Besplatno biciklističko razgledavanje štinjanskih utvrda i doživljaj prekrasnih vizura kreće s utvrde Punta Christo u Štinjanu u 16.30 sati. Vozit će se kroz područje uvale Valelunga, obići će se tvrđave i vratiti u zonu tvrđave Punta Christo na kojoj  će sudionike dočekati besplatan topli obrok uz druženje. Osim toga, danas pa do 22. rujna održavaju se i edukativne šetnje školske djece u Park šumama Šijana i Busoler, u suradnji s Javnom ustanovom "Natura Histrica".

Grad Pula, po jedanaesti put uzastopno, zajedno s više od 2000 europskih gradova, sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna kretanja. Bogat program namijenjen je svim dobnim generacijama, a ove se godine manifestaciji priključilo rekordnih 15-ak partnera.

Odličan odaziv građana na dosadašnje aktivnosti u sklopu Europskog tjedna kretanja

Više od 50-ak građana, usprkos lošijem vremenu, u petak i subotu razgledali su ljepote Pule panoramskim autobusom Pula City Tour. U zanimljivom i ugodnom obilasku kulturno povijesnih spomenika, turističkih atrakcija i ljepota grada Pule, građani mogu uživati do kraja Europskog tjedna kretanja po promotivnoj cijeni od 20 kuna, dok djeca do 5 godina u pratnji roditelja ne plaćaju kartu. Turistički razgled organiziran je prema "hop on - hop off" principu, odnosno s jednom kupljenom kartom moguće je koristiti uslugu na način da se može sići s autobusa, razgledati određeni dio grada te se vratiti na sljedeću vožnju. Ruta od 50 minuta sadrži  7 stajališta, a karta vrijedi 24 sata. Bus je opremljen i posebnim audio sustavom na 12 svjetskih jezika koji putnike upoznaje s gradskim znamenitostima uz koje prolaze tijekom vožnje(hrvatski, talijanski, njemački, slovenski, engleski, ruski, španjolski, francuski, poljski, češki, mađarski i japanski). Polazak je svakim danom ispred Arene u:  10, 11, 12, 13, 14.15, 16, 17, 18 sati. Ruta kreće od Arene kroz grad, duž Arsenalske ulice do Valkana, uz Lungomare do Zlatnih stijena i Verudele te natrag preko Krležine ulice, pored MUP-a i Filozofskog fakulteta do Zagrebačke i Korza do Arene.

Veliki se broj građana, njih više od 100-ak, odazvao i besplatnoj vožnji zip-lineom preko Kanjona na Verudeli u organizaciji Speleološke udruge Pula koja se održala u subotu.

U subotu je na tržnici održano i besplatno mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i mjerenje indeksa tjelesne mase, kojeg je organizirala Medicinska škola, s ciljem preventivnog djelovanja na zdravlje, čemu se odazvalo 200-ak građana.

Ljubitelji prirode i njenih ljepota uživali su, pak, u nedjeljnom pješačenju i vježbi u prirodi na Verudeli u organizaciji Udruge Krupp. Stazom  "Koza"  koja se najvećim dijelom proteže duž Verudele, ukupne dužine 6,5 kilometara prohodalo je 50-ak Kruppovaca i ostalih građana.

Ima toga još - ne propustite

Do utorka, 20. rujna, na Giardinima se održava i sajam cvijeća s bogatom ponudom cvijeća i ukrasnog bilja za jesensku sadnju, po promotivnim cijenama u organizaciji Chrissart-a.

Za vrijeme održavanja Europskog tjedna kretanja poticat će se korištenje javnog gradskog prijevoza, a u organizaciji Društva distrofičara Istre (DDI) u utorak od 10 do 13 sati na Trgu Portarata izlagat će se vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Istoga dana od 9 do 11 sati na Portarati, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Pula i Hrvatskog auto kluba Pula -Rovinj (HAK), prezentirat će i demonstrirati aktivnosti "Sigurno biciklom u prometu i polaganje za vožnju biciklom, dok će MUP PU Istarska prezentirati biciklističke ophodnje i sigurno kretanje u prometu. U utorak u prostorima mjesnog odbora Nova Veruda (Vidikovac 7, Vodotoranj od 18 do 19 sati), svi zainteresirani mogu sudjelovati na tematskom predavanju Dalibora Cukona, doktora medicine, specijalista interne medicine i kardiologije "Dobrobit tjelesne aktivnosti na srčano-žilni sustav".

U srijedu na Trgu Portarata od 10 do 12 sati bit će izlaganje eko transportnih sredstava u suradnji s UTE (Uljanik Tesu Elektronika), a u 10 sati u suradnji s dječjim vrtićem Monte Zaro, unutar zelene površine, uz ogradu dječjeg vrtića, posadit će se stabla koja će poboljšati mikro klimatske uvjete i označiti početak jesenje obnove "zelenog fonda" grada.  Završnog dana, u četvrtak 22. rujna, obilježit će se Dan bez automobila uz zatvaranje prometa na Lungo mare od 6.30 do 15.30 sati, a u suradnji s Udrugom slijepih Istarske županije, od 10 do 12 sati,za slabovidne i slijepe osobe bit će organizirana vožnja na tandem biciklama duž Lungomarea (za dvije ili tri osobe) tijekom koje će se omogućiti stjecanje neposrednog iskustva u neometanoj vožnji i doživljaja vožnje u okruženju šume i mora.