EU projekti

09/02/2021

Pulski rotor svijetlio ljubičastom bojom povodom Međunarodnog dana epilepsije

Povodom Međunarodnog dana epilepsije, 8. veljače 2021. godine, pulski rotor sinoć je svijetlio ljubičastom bojom lavande koja predstavlja internacionalnu boju epilepsije, a koji se svake godine obilježava drugog ponedjeljka u veljači prema zajedničkoj inicijativi Međunarodnog ureda za epilepsiju (lBE) i Međunarodne lige protiv epilepsije (ILAE). 
Podršku obilježavanju Međunarodnog dana epilepsije dali su zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci i voditeljica Odjela za neurologiju OB Pula Dolores Janko-Labinac, dr.med, kao i ostalo medicinsko osoblje Odjela.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 50 milijuna ljudi na svijetu ima epilepsiju te se procjenjuje da udio opće populacije s aktivnom epilepsijom iznosi 4 do 10 osoba na njih tisuću. U Hrvatskoj je oko 40.000 osoba s epilepsijom, a procjenjuje se da će oko 10% osoba u jednom trenutku tijekom života doživjeti epileptički napadaj. S obzirom na navedeno, epilepsija je česta kronična neurološka bolest. Medicinsko osoblje Odjela za neurologiju Opće bolnice Pula, Ambulante za epilepsije i konvulzivne bolesti, skrbi za velik broj žitelja Istarske županije s epilepsijom. Rad u ambulanti uključuje dijagnostiku, liječenje, praćenje i medicinsku edukaciju osoba s epilepsijom, praćenje trudnica s epilepsijom, savjetovanje žena generativne dobi u vezi planiranja obitelji, a također uključuje i tranzicijsku ambulantu (prelazak pacijenata iz neuropedijatrijskih ambulanti). 
Simboličnim osvjetljavanjem pulskog rotora u ljubičastu boju lavande želi se ukazati na značaj uklanjanja stigmatizacije i diskriminacije osoba sa epilepsijom kako u društvenom životu tako i u radnoj okolini.