EU projekti

14/04/2021

Grad Pula i Udruga ICT Istra složni u viziji ICT industrije kao odrednice razvoja Pule

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci i predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić sastali su se danas, 14. travnja 2021. godine u pulskoj Komunalnoj palači s predstavnicima istarskog ICT sektora koji djeluju u Strukovnoj grupi Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula Deanom Verbancem, Denisom Hreljom i Monikom Ivanović.

Tom je prigodom rečeno kako je Istra poznata kao vrhunska turistička destinacija, a 16 tvrtki iz ICT sektora koje djeluju putem Strukovne grupe odlučile su kvalitetu života svog kraja dodatno brendirati kako bi privukli vrhunske profesionalce i kompanije.

„Novo vrijeme i nove okolnosti zahtijevaju i nove metode rada i traže od nas budemo inovativniji, brži i fleksibilniji. Naše gospodarstvo mora ići u smjeru digitalne transformacije na što nas je i ova pandemija podsjetila. Pula je odlično mjesto za život i drago mi je da je tako i prepoznata. Imamo resurse i u vašim daljnjim aktivnostima kao struka imat ćete u nama partnera za realizaciju strategije novih koraka“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Dodala je kako Pula gradi moderan Coworking centar koji će biti dodatni poticaj i podrška ovakvim poduzetničkim idejama te najavila mogućnost prijave zajedničkih projekata za financiranje bespovratnim europskim novcem kroz novu financijsku perspektivu.

„Mi smo ozbiljno opredijeljeni da jedna od temeljnih odrednica industrijskog razvoja Pule bude usmjeren na ICT industriju uz digitalizaciju realnog sektora. Ključno nam je uspostaviti trajnu suradnju s ICT firmama putem vaše Udruge jer je osmišljavanje koraka i moguć samo zajedničkom suradnjom. Želimo napredak kojeg ćemo zajednički ostvariti postepenim, ali odlučnim koracima“, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić.

Dean Verbanac, predsjednik udruženja ICT Istre rekao je kako je njihov cilj stvaranje poticajnog poslovnog okruženja koje će stvoriti značajne koristi ne samo za ICT tvrtke, već i za gospodarstvo Pule i cijele Istarske županije.

Predstavnici ICT sektora izradili su Strategiju brendiranja koja promovira Istru kao idealno mjesto za život, rad i učenje u kojoj je definirano pet vrijednosti Istre kao brenda: odvažnost, izvrsnost, lokalna vrijednost, otvorenost te lakoća življenja. Kao problematične točke detektirali su nedostatak radne snage, pronalazak smještaja za profesionalce i birokraciju.

Njihove buduće aktivnosti bit će usmjerene na stvaranje preduvjeta za veći dolazak studenata i profesionalaca za što će im, kako se danas moglo čuti, bitni upravo projekti otvaranja coworkingprostora te snažnije umrežavanje realnog sektora i akademske zajednice.

Sastanku je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Ingrid Bulian.