EU projekti

30/06/2021

Zborovi Tureckog i Soprano održali koncert na pulskom Forumu

Sinoć je na pulskom Forumu, u organizaciji Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj i Grada Pula-Pola, nastupila umjetnička skupina Mihaila Tureckog "Zbor Tureckog" zajedno sa ženskom grupom "Soprano". Koncert „Pjesme pobjede“ održao se u sklopu velike europske turneje tijekom koje će osim Hrvatske ova poznata ruska vokalna skupina posjetiti i Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju, Austriju i Španjolsku.
Ruske umjetničke skupine "Zbor Turecki" i "Soprano" već nekoliko godina provode veliki mirovni projekt pod nazivom „Pjesme pobjede“ u cilju očuvanja veza između generacija te sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata. Tako je sinoć pulska publika imala priliku poslušati iskrene i dirljive pjesme o životu, miru, prijateljstvu, junaštvu i naravno ljubavi od Katyuši i Smugljanki do legendarnog Buchenwald Alarma kao i druge popularne svjetske hitove.

Tom prigodom, uoči samog koncerta, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić primila je u Komunalnoj palači Mariju Lobanovu iz Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Damira Pokupeca počasnog konzula Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj i predstavnike Ruskog doma „Rossotrudničestvo“ u Puli.

Zamjenica gradonačelnika Močenić pozdravila je prisutne i izrazila zadovoljstvo što su u Puli, kao dobri prijatelji i dragi gosti, koji svakim svojim posjetom ostave trag što kulturnog i obrazovnog ali svakako uvijek konstrutivnog dolaska u grad, rekla je zamjenica.

„Grad Pula s Rusijom njeguje dugu suradnju i voljni smo nastaviti u dobrom duhu s novim idejama i željom da međusobno obogatimo našu kulturu, običaje i približimo građanima sve ono što Ruska federacija kao jedna velesila nosi sa sobom.

Zahvaljujem i na nedavnoj posjeti te obogaćivanju šetnice ispred Industrijsko obrtničke škole u Puli likom kozmonauta Jurija Gagrina, te također se zahvaljujem i veselim večerašnjem koncertu na našem Forumu gdje će naši građani uživati u zvukovima narodnih i klasičnih pjesama Vašeg poznatog ruskog zbora. Želim Vam ugodan boravak i veselim se daljnjoj suradnji.“ poručila je zamjenica Močenić prisutnima.

Projekt „Pjesme pobjede“ održao se prvi put 2015. godine u Moskvi u sklopu proslave 70. obljetnice  Pobjede nad fašizmom ispred 105 000 ljudi.  2017. godine projekt poprima međunarodni karakter te se održao u 14 zemalja (Izrael, SAD, Kanada, Njemačka, Francuska, Češka, Mađarska, Poljska, Austrija, Italija, Rusija, Bjelorusija, Slovenija, Kina). Koncert je održan na središnjem trgu berlinskog Gendarmenmarkta, kilometar od Reichstaga, okupivši oko 20 tisuća gledatelja i 8 milijuna internetskih pregleda.  2018. godine projekt se pretvorio u kulturno-povijesni maraton  tako da su u 10 dana izvedene  „Pjesme pobjede“ u 8 zemalja : Francuskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Bjelorusiji, Moskvi, Izraelu i SAD-u.

U svibnju 2019. umjetnici su putovali u 12 zemalja, 14 gradova i 2 kontinenta. "Pjesme pobjede" nastupile su u Italiji, Francuskoj, SAD-u, Kanadi, Poljskoj, Rusiji, Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Kini, Bjelorusiji. Status projekta značajno je porastao i stekao međunarodnu podršku. Ukupan broj sudionika međunarodnog maratona bio je više od 600 000 ljudi. 2020. godine, usprkos pandemiji,  projekt se održao u 7 europskih zemalja.  Umjetnici su pokrenuli opsežni sveruski maraton "Pjesme pobjede" i održao se gradovima  Murmansk, Stavropolje, Čerkesk, Kemerov, Lenjinsk-Kuznjetski, Orenburg, Magnitogorski, Čeljabinski i Rostov na Donu. Od travnja 2020. stvorena je alternativna verzija - virtualni koncert "Pjesme pobjede" s mogućnošću internetskog emitiranja bilo gdje u svijetu.

Projekt se održava pod pokroviteljstvom Vlade Grada Moskve i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.