EU projekti

12/07/2021

Gradonačelnik Filip Zoričić na 26. obljetnici sjećanja na stradale civile genocida u Srebrenici

U Puli se protekli vikend održao Mimohod sjećanja na stradale civile genocida u Srebrenici. Podršku mimohodu u ime Grada Pule pružio je gradonačelnik Filip Zoričić sa suradnicima. Obilježavanju se odazvalo dvjestotinjak građana koji su se povorkom sjećanja zaputili s Gradske tržnice prema Forumu.

“Kažu da je povijest učiteljica života, ali primjer Srebrenice, kao i Vukovara i Škabrnje pokazuje da to, nažalost, nije tako. Sva tri stratišta holokaust su naših prostora i, uz sjećanje, na nama je da djecu i mlade učimo i da oproste. Srebrenica je simbol genocida i progona svih generacija i danas, 26 godina nakon, nevjerojatno zvuči da preko 2000 tijela nije pronađeno, da se obitelji nisu s njima oprostile. Mali narodi uglavnom stradaju, ali mali narodi su velikog srca i to je nada. Danas, 26 godina nakon, također nevjerojatno zvuči da neki negiraju zločin i da na ovim napuštenim prostorima postoji zlo, ali nada u mir i nada u oprost jači su od toga. Imamo zadatak tako živjeti da bismo djeci ostavili bolji svijet. Svijet jednakosti i svijet bez mržnje”, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Sudionici mimohoda tom su prigodom nosili balone, ruže i majice s natpisom i porukom „Da se ne zaboravi i više nikada nikome ne dogodi“.

Nakon minute šutnje na Forumu su pušteni bijeli baloni u znak sjećanja, dok je u znak odavanja počasti žrtvama dio sudionika potom bijele ruže bacio u more na Rivi. Mimohod je organizirala Bošnjačka nacionalna zajednica Pule u suradnji s vijećima bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, gradova i općina, ostalim bošnjačkim organizacijama, udrugama koje okupljaju mlade i branitelje Domovinskog rata te kulturno-umjetničkim društvima.

U sklopu sjećanja na Srebrenicu u petak, 9. srpnja 2021. godine u pulskom SENSE - Centru za tranzicijsku pravdu otvorena je izložba fotografija, dokumenata i audiovizualnog materijala koji pokazuju srebreničke zločine pod nazivom “Srebenica: Genocid u osam činova". U ime Grada Pule otvorenju su se odazvali predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić i zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Genocid u Srebrenici događao se između 13. i 19. srpnja 1995. godine, tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u kojemu je ubijeno više od 8.372 bošnjačkih muškaraca i žena s područja enklave Srebrenice.