EU projekti

19/07/2021

Gradonačelnik Filip Zoričić: Pula je grad kulture, a Filmski festival uvijek će biti pulski

Svečano otvoren 68. Pulski filmski festival

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera i s ograničenim brojem od 1.500 gledatelja te bez tradicionalnog vatrometa u pulskoj Areni 17. srpnja 2021. godine svečanim je programom i projekcijom hrvatskog filma „Murina“ redateljice Antonete Alamat Kusijanović otvoren 68. Pulski filmski festival.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić tom je prigodom rekao kako je povezanost filma i Pule duboko ukorijenjena u tradiciji grada.

"Festival je dio naše prošlosti i dio budućnosti. Pula je grad filma i radit ćemo na tome da se filmska priča tri tisućljetne Pule kroz kvalitetne programe protegne tijekom cijele godine", poručio je Zoričić. Izrazio je želju da Festival preraste svoje okvire i postane još važniji društveni i kulturni moment moderne i urbane Pule.

"Pula je grad kulture, Pula je hrvatski Rim i grad sa velikim G i to izaziva respekt. Film sažima sve umjetnosti, a to je onda poseban osjećaj slobode, slobode o kojoj uvijek moramo govoriti. Film kao i knjiga daje nam priliku da putujemo, da sanjamo, da maštamo, postavlja pitanja i daje neke odgovore i zato želim da uživate u svakom tom trenutku. Pulski festival je svjetski festival, europski, regionalni, hrvatski, ali prije svega uvijek će biti, ako itko ikada pita, pulski filmski festival", poručio je gradonačelnik Zoričić ujedno zahvalivši svima koji su su omogućili da se ove godine Festival održi na najljepšoj pozornici na svijetu.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, kao izaslanik predsjednika Vlade i ministrice kulture i medija, za 68. izdanje Pulskog filmskog festivala je rekao da se odvija u drugačijim izazovnim okolnostima epidemije koronavirusa. Istaknuo je da je upravo pandemija obustavila brojne projekte, no kako je rekao, „iako je manje filmova, kvalitetni su i već su nagrađivani na festivalima“ te stoga vjeruje da program može biti vrlo privlačan.

Poručio je kako su u Ministarstvu kulture ponosni na ovogodišnji hrvatski program, na autore, producente, umjetnike i djelatnike koji su u teškim okolnostima uspjeli završiti snimanja i produkciju filmova koji će biti predstavljeni na ovom festivalu.

Izaslanik hrvatskog predsjednika, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima na otvorenju je rekao da je Pula prepoznata, a to će ostati i ubuduće - kao jedinstveno mjesto hodočašća brojnih filmskih djelatnika. Kako je istaknuo to je grad koji se spominje zbog svojih mnogih znamenitosti, zbog filmskog festivala i Sajma knjige a obraćanje je zaključio ocjenom da je "umjetnost trajna, a ljudski životi kratki".

Festival je otvoren projekcijom hrvatskog filma "Murina", debitantice Antonete Alamat Kusijanović, što je prvo prikazivanje tog filma nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je kao najbolji debitanski fillm dobio nagradu Camera d'Or. To je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma.

Članovi Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa su poljski scenarist i redatelj Pawel Pawlikowski, glumica Zrinka Cvitešić, redatelj Danilo Serbedžija, docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu Mirko Pivčević te umjetnička ravnateljica međunarodnog filmskog festivala u Chicagu Mimi Plauche'.

Pulski filmski festival održava se na 15 mjesta, od kojih su četiri rezervirana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je šest hrvatskih i deset kooprodukcija.